Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schrijf je in voor de Gezonde Smikkelweken 2022

Paarse penen, chioggia-bietjes en brownies van zwarte bonen: tijdens de Gezonde Smikkelweken gaan 45.000 kinderen op bso’s door het hele land spelenderwijs aan de slag met groenten. Meedoen? Inschrijven kan nog tot 31 mei 2022.
schrijf-je-in-voor-de-gezonde-smikkelweken-2022
Foto: FPoint

Deze zomervakantie start de tweede editie van de Gezonde Smikkelweken – het grootste groenten-inspiratie-event voor kinderen in de leeftijd 4 tot 12 jaar. Koken, ontdekken, spelen en proeven, met groenten in een wervelende hoofdrol. Als kinderen eenmaal de smaak te pakken hebben, kun je het maken van gezonde hapjes en maaltijden er mooi in houden. Ook op de bso.

Gezonde smaakontwikkeling

De Gezonde Smikkelweken betekenen meer dan kinderen alleen kennis laten maken met groenten. Er zijn ook leuke activiteiten gekoppeld aan het maken van gerechten. Door samen te bakken, koken, wegen en eten ontwikkelen kinderen op een vrolijke manier hun voedselvaardigheden. Ze leren spelenderwijs over de herkomst, groei en gezondheidseffecten van gezonde voeding. En uiteraard eten ze heel veel verschillende soorten groenten, wat bijdraagt aan een gezonde smaakontwikkeling.

Thuis aan de slag

Na deze week kunnen kinderen ook thuis aan de slag met lekker en gezond eten. Alle kinderen krijgen namelijk een ‘kook- en speelpakket’ mee naar huis, bomvol verrassende groenterecepten, eetspelletjes en challenges. Zo gaan ze thuis op keukenkastje-safari, op zoek naar zoute producten. Ze gaan de tuin in om eetbaar onkruid te plukken voor lekkere pesto en moeten de groenten op het bord van alle gezinsleden wegen. Met deze challenges winnen de kinderen Smikkelpunten, waarmee ze mooie prijzen kunnen winnen zoals een fiets of een duurzaam kookpakket.

Groente-activiteiten

De Gezonde Smikkelweken zijn een initiatief van Spoony, een organisatie met de missie om kinderen meer groenten te laten eten. Deelnemende bso’s krijgen een krat met vier vrolijke groenten-activiteiten, waarmee kinderen en pedagogisch medewerkers zelf aan de slag kunnen. In de dozen zitten naast verse groenten ook kindvriendelijke recepten en eetspelletjes waarmee alles met nóg meer plezier geproefd wordt. Dat het concept aanslaat, bewees het onafhankelijke onderzoek dat vorig jaar aan het event gekoppeld was (zie kader). Maar liefst 98% van de bso’s wilde nogmaals de activiteiten van de Gezonde Smikkelweek inzetten!

Hoe werkt het?
Wil jij met jouw bso-locatie meedoen aan de Gezonde Smikkelweken? Schrijf je dan snel in op www.gezondesmikkelweken.nl, want er is een beperkt aantal plekken beschikbaar.

  • Voor wie? Bso-locaties in Utrecht, Noord-Holland, Friesland, Drenthe, Flevoland, Overijssel en Gelderland. Volgend jaar kunnen locaties in het hele land meedoen.
  • Wat? Je krijgt een krat met 4 groente-activiteiten op locatie geleverd en voor alle deelnemende kinderen een ‘kook- en speelpakket’ voor thuis.
  • Hoe duur? Per locatie zijn de kosten € 25,-, onafhankelijk van het aantal kinderen dat meedoet. Heb je een zeer klein budget en lukt dit niet, dan zoeken we samen een oplossing.
  • Wanneer? Regio Midden: 11 t/m 15 juli. Regio Noord: 18 t/m 22 juli.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.