Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schoolplein make-over: dertig scholen in Drenthe krijgen groen buitenlokaal

Van 'klinkerkoorts' naar groene oases: dertig scholen in Drenthe krijgen een nieuw schoolplein. Ze zullen omgetoverd worden tot ‘buitenlokaal': groene, gezonde speel- en leeromgevingen die de zintuigen prikkelen en geschikt zijn voor buitenonderwijs. Sommige deelnemende scholen hebben nu al een groen schoolplein, maar die worden zodanig aangepast dat ze als écht buitenlokaal dienst kunnen doen.
buitenonderwijs drenthe
Foto: BSO Wijs / FotoTeam KenM

Structureel en toekomstbestendig

‘De ambitie is groot, het liefst pakken we alle Drentse schoolpleinen aan’, zegt Bakker. Onder meer kindcentrum Anne Frank uit gemeente Meppel doet mee. Voor de inrichting van het plein moet de school co-financiering regelen, het plein openbaar toegankelijk stellen en na schooltijd moet het plein gebruikt kunnen worden door de buurt. Van het beschikbare budget zullen leerkrachten een training volgen. Scholen die zich aanmelden moeten ook een plan indienen, om zeker te stellen dat buitenlessen structureel en toekomstbestendig vormgegeven gaan worden. Deelnemende scholen moeten zelf ook zorgen voor 20.000 euro; de provincie spoort de gemeenten aan om mee te betalen.

Klimaatles

IVN-directeur Mark Tuit was één van degenen die de Provinciale Staten warm heeft gemaakt voor de Groene Schoolpleinen Revolutie, die al langer gaande is: ‘Als er al mogelijkheid voor beweging is op een schoolplein, blijft het vaak beperkt tot voetballen of een paar speeltoestellen. Door de pleinen groener te maken, leren kinderen over bijvoorbeeld het klimaat, denk bijvoorbeeld aan hittestress. Plant bomen op het schoolplein en je hebt schaduw. En geef meteen een les over klimaat-adaptie. Er zijn nog wel honderd mogelijkheden waarop een groen schoolplein van toepassing kan zijn’, zegt hij tegen RTV Drenthe.

Bron: RTV Drenthe / DVHN

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.