Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Scholen en bso, maak zo snel mogelijk sluitende afspraken’

Niet overal is de aansluiting tussen scholen en bso rond voor de opening op 11 mei. De Algemene Vereniging Schoolleiders roept deze scholen en kinderopvangorganisaties op om zo snel mogelijk sluitende afspraken te maken.
Adobestock

De opening van scholen en kinderopvang op maandag 11 mei is voor beide sectoren een grote organisatorische puzzel, ook in aansluiting tussen school en buitenschoolse opvang. Op veel plekken gaat dat gelukkig goed, maar sommige scholen en kinderopvangorganisaties hebben de aansluiting nog niet helemaal rond.

Sluitende afspraken

De AVS roept scholen en kinderopvang op om zo snel mogelijk sluitende afspraken te maken. Bso’s moeten tijdig weten welke kinderen zij vanaf maandag 11 mei moeten ophalen, onderschrijven ook de ministeries van Onderwijs (OCW) en Sociale Zaken (SZW).

Wat gebeurt er nu?

Sommige scholen passen reguliere schooltijden tijdelijk aan, bijvoorbeeld omdat scholen tijdelijk de kinderen laten overblijven tussen de middag. Zo beperken zij de haal- en brengmomenten, en wordt er dus minder met kinderen vervoerd en hoeven er minder ouders op pad om kinderen op te halen en weg te brengen.

Eindtijd vervroegen

Als kinderen overblijven, kan de school ervoor kiezen om de eindtijd van school in de middag te vervroegen. Dat hoeft niet, scholen mogen in dat geval ook de eindtijd ongewijzigd laten. Wanneer kinderen wel eerder uit school komen, kunnen er afspraken worden gemaakt met de bso om de kinderen die naar de buitenschoolse opvang gaan eerder op te halen.

Bso

Als een school de eindtijd vervroegt, dan kan de school afspraken maken met de bso om de kinderen eerder op te halen. De bso is niet verplicht om dit te doen en heeft ook vaak beperkte mogelijkheden hiervoor, bijvoorbeeld vanwege vastgelegde contracturen. Bso’s mogen voor die extra uren geen rekening sturen naar ouders. Ook scholen mogen kinderopvangorganisaties hiervoor niet financieel vergoeden.

‘Voor ouders betekent dit dat zij ook op de dagen dat hun kinderen naar school gaan nog steeds moeten improviseren. Voor de bso’s betekent het dat zij in een versnipperd schoollandschap moeten zorgen voor adequate opvang. Het ophalen van kinderen van veel verschillende scholen (soms 10-15 verschillende scholen) is altijd al een ingewikkelde logistieke operatie’, schreven de branchepartijen in een gezamenlijk bericht. ‘Er worden hiertoe prachtige puzzels gemaakt met aantallen medewerkers, aantal bakfietsen en andere vervoersopties zodat alle kinderen zo efficiënt mogelijk gehaald kunnen worden. Als dit ineens omgegooid wordt heeft dat behoorlijke implicaties.’

Tijdelijk op school blijven

Bso’s ontvangen geen compensatie van de rijksoverheid voor eventuele extra opvanguren buiten reguliere openingstijden voor kinderen die niet naar de noodopvang gaan. Als de kinderopvangorganisatie de kinderen niet eerder van school op kan halen, dan kan de school dit ondervangen door deze kinderen tijdelijk op school te laten blijven totdat de kinderen bij de bso terechtkunnen.

Bron: Veranderingen kinderopvang (Rijksoverheid)

‘Natuurlijk zijn er veel scholen die het wel goed doen, dat wil ik graag benadrukken, maar we zien toch ook vaak dat scholen hun eigen gang gaan. ‘Wij stellen het onderwijs op de eerste plaats,’ zeggen ze dan, en daar valt op zich geen speld tussen te krijgen. Maar je verantwoordelijkheid is wel breder dan dat. En daarom is halve dagen onderwijs een slecht idee.’ Marjet Winsemius van Voor Werkende Ouders waarschuwt voor problemen

Wil je meer lezen? 

Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief en ontvang twee keer per week de beste artikelen en het laatste nieuws in je mailbox. Zo mis je niets meer!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.