Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Schijf van vijf voor mediaopvoeding’

Marianne Velsink
Net als voor voeding hebben ouders behoefte aan een schijf van vijf voor de mediaopvoeding. Dit zegt Remco Pijpers, expert in mediaopvoeding.
1. Mediagebruik kinderen.jpg
Foto: iStock

Hij doet de uitspraak na de resultaten van het IENE Miene Media 2016-onderzoek onder ouders van kinderen in de leeftijd van 0-6 jaar. Daaruit blijkt dat ouders zeker voor hun jongsten kinderen nog wel eens worstelen met opvoedvraagstukken.

Tablet populair

Digitale media voor jonge kinderen zijn al lang niet bijzonder meer. Vier op de tien ouders laten kinderen voordat ze twee jaar oud zijn kennismaken met een smartphone. Ook de tablet is populair, een derde van deze groep speelt daar wel eens op. Ouders hebben van de 23 apps die zij op hun telefoon hebben staan gemiddeld 9 apps voor hun kinderen gedownload.

Veilige apps

Toch zijn ouders nog wel eens onzeker hoe ze verantwoord met media omgaan als het om hun allerkleinsten gaat. Wanneer weet je of een website of app geschikt is? Dan zijn er nog specifieke problemen die ouders ervaren: bij een scheiding bijvoorbeeld is het soms lastig om met de ex-partner één lijn te trekken in de mediaopvoeding. Een ander probleem is het voorkomen van ruzie tussen kinderen over mediagebruik.

Opvoeding

Remco Pijpers, die als expert digitale vaardigheden bij het onderzoek is betrokken, stelt daarom een Schijf van Vijf voor de mediaopvoeding voor. Daarmee denkt hij ouders een handje te kunnen helpen bij de praktische vraagstukken waar ze mee worstelen.

Spelletjes op de tablet met cijfers en letters leggen de communicatieve vaardigheden bij baby’s en peuters juist stil, in plaats van dat ze er iets van leren. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.