Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schenking eigen bijdrage kinderopvang toch toegestaan

De Raad van State heeft een opvallende uitspraak gedaan in een zaak over al dan niet terecht ontvangen kinderopvangtoeslag na een schenking. Een klant van Gastouderbureau Roodkapje nam gastouderopvang af bij zijn schoonouders. Hij betaalde de eigen bijdrage en kreeg kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst terug. Zijn schoonouders schonken echter vervolgens de eigen bijdrage. De Belastingdienst vorderde daarop de kinderopvangtoeslag terug. De Raad van State geeft de Belastingdienst hierin, in hoger beroep, ongelijk.
Schenking eigen bijdrage kinderopvang toch toegestaan
Foto: ANP Photo

De rechtbank in Den Haag oordeelde eerder dat de man de kinderopvangtoeslag inderdaad onterecht gekregen had. Het werd, volgens de rechter, niet aannemelijk gemaakt dat er daadwerkelijk gedane uitgaven waren gedaan waardoor het vermogen van de vraagouder werd aangetast. De vraagouder ging tegen deze uitspraak in beroep.

Wet Kinderopvang

Het gaat om afgenomen gastouderopvang in het jaar 2009. Volgens de wet Kinderopvang is het niet verboden om de eigen bijdrage aan de vraagouder te schenken. Kinderopvangtoeslag mag echter alleen worden uitgekeerd aan ouders die daadwerkelijk kosten hebben gemaakt voor de kinderopvang.

Belastingdienst

In hoger beroep is het de vraagouder gelukt om aan te tonen dat er in 2009 kosten zijn gemaakt aan kinderopvang. Dit tonen bank- en rekeningafschriften aan. Dat deze kosten voor de eigen bijdrage later zijn teruggestort in de vorm van een schenking van de gastouder, neemt niet weg dat er in eerste instantie wel kosten gemaakt zijn. De Raad van State stelt vast dat de Belastingdienst onterecht heeft gehandeld door de uitgekeerde toeslag terug te vorderen en roept de fiscus op deze fout te herstellen.

Bij Gastouderbureau Roodkapje zijn ze blij dat na jarenlang vechten en veel kosten te hebben gemaakt, de uitspraak positief is uitgevallen. Lees de volledige uitspraak op raadvanstate.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.