Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sanne Respen wint scriptieprijs

Bèta-onderwerpen kunnen het programma van de Nederlandse kinderdagverblijven verbeteren. Dat laat de scriptie van Sanne Respen van Fontys Hogeschool zien. Zij won op 21 mei de Kinderopvangscriptieprijs op het Kinderopvang Festival in Delft.
Sanne Respen wint scriptieprijs
Foto: Fleur Beerthuis

Sanne Respen, student aan de bacheloropleiding Pedagogisch Management Kinderopvang in ‘s-Hertogenbosch, heeft de scriptieprijs 2014 gewonnen. Hoogleraar Kinderopvang Ruben Fukkink reikte de prijs uit tijdens Kinderopvang Festival in Delft. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 1500 euro. Sanne’s scriptie is gekozen uit zestien inzendingen, waarvan er zes genomineerd waren. De inzendingen kwamen uit heel het land; bijna alle universiteiten en hogescholen waren vertegenwoordigd. De studente won deze prijs voor haar scriptie over Natuurwetenschap en Techniek in de Kinderopvang.

Unaniem

De jury koos unaniem voor de scriptie van Sanne als de winnaar onder de inzendingen. In de jury zaten onder andere Ruben Fukkink (juryvoorzitter, Universiteit van Amsterdam), Janneke van den Bos (Kinderopvang Zon en Stichting Groen Cement) en Nicolette Kroon (Het Kinderopvangfonds). Volgens de jury beschrijft Sanne in haar scriptie over techniek in de kinderopvang een innovatief thema. In haar scriptie onderzoekt zij Haus der Kleine Forscher, een Duits programma waarbij het onderzoekend en ontwerpend leren centraal staat. De scriptie van de studente laat concreet zien hoe bèta-onderwerpen het programma van de Nederlandse kinderdagverblijven kan verrijken.

Techniek

Het onderzoek is uitgevoerd voor kinderopvangorganisatie Korein. Korein werkt samen met Fontys Hogeschool Kind en Educatie aan het verder vormgeven en implementeren van het educatieprogramma ‘Techniek & Ik‘. Dit programma moet ervoor zorgen dat pm’ers handvatten hebben om jonge kinderen doelgericht met techniek in contact te brengen. Techniek & Ik is een methode die op de Duitse methodiek Haus der kleinen Forscher is gebaseerd. Een belangrijke conclusie uit het onderzoek van Sanne Respen is dat niet alleen kinderen, maar ook pedagogisch medewerkers een ontwikkeling doormaken binnen het programma. Medewerkers krijgen de kans om te groeien in hun werk en dit heeft een positieve invloed op de motivatie en de houding van de medewerkers wat ten goede komt aan de kwaliteit van de overdracht naar de kinderen.

Eervolle vermelding

De scriptie van Sigrid Ploeger van de Universiteit van Amsterdam krijgt een eervolle vermelding. Haar scriptie-onderzoek laat zien hoe basisschool en buitenschoolse opvang in vier Europese steden samenwerken.

Kinderopvangscriptieprijs

De Kinderopvangscriptieprijs is een initiatief van het Kinderopvangfonds en wordt in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam georganiseerd. Het Kinderopvangfonds hoopt dat de prijs een steentje bijdraagt aan innovatie van de Nederlandse kinderopvang.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.