Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ruimte-OK: laagdrempelige verbeteringen mogelijk voor binnenklimaat kindcentra

De aandacht voor het belang van een goed binnenklimaat in scholen is nu groot. Vaak al met kleine en gerichte maatregelen kunnen verbeteringen aangebracht worden, ook in een constructie van huur of verhuur zoals vaak in kindcentra. De handreiking Binnenklimaat Kindcentra geeft handige tips om tegelijkertijd korte- en langetermijn stappen te nemen om het binnenklimaat te verbeteren.
Foto: Pixabay

De handreiking van Kenniscentrum Ruimte-OK richt zich expliciet op kindcentra. Het hebben van meerdere gebouwpartners onder één dak brengt eigen uitdagingen in het verbeteren van het binnenklimaat met zich mee. Om hier een goed inzicht in te krijgen heeft het kenniscentrum zes kindcentra uit diverse bouwjaren en met verschillende types ventilatievoorzieningen onderzocht. De bevindingen laten zien dat er veel (laagdrempelige) verbeteringen mogelijk zijn, zowel op het gebied van het binnenklimaat en de energieprestatie als ook op het vlak van beheer en organisatie.

Een aantal concrete tips met betrekking tot bewustwording uit de handreiking:

– Licht uitdoen bij verlaten ruimte of bij voldoende daglichttoetreding
– Deuren en ramen niet onnodig open laten in de winter
– Gebruik de (hoofd)entrees met tochtportalen (geen nooddeuren)
– Gebruik eco-stand van apparaten, niet onnodig PC’s en digiborden aanlaten (of koelkasten in de vakanties)
– Organiseer een warmtetruiendag of geef buitenles;

De COVID-19 pandemie maakt extra duidelijk hoe belangrijk goede ventilatie is. Een aangename binnentemperatuur en een goede luchtkwaliteit hebben een positief effect op kinderen en medewerkers. Het zorgt voor een goede ontwikkeling en leerprestaties bij kinderen, minder gezondheids- en comfortklachten en een lager ziekteverzuim onder kinderen en personeel, aldus Ruimte-OK.

Door gezamenlijk de meersporenaanpak uit de handreiking te volgen, zo staat in de handreiking, kunnen eigenaren en huurders in kindcentra de aanpak voor de korte, middellange en lange termijn goed op elkaar afstemmen. In de handreiking vind je verschillende tools om (zelf) aan de slag te gaan met deze meersporenaanpak, in het bijzonder met de quick wins.

Wat houdt zo’n meersporenaanpak in? In het kort:

Spoor 1: korte termijn

Denk aan het vervangen van defecte verlichting door ledlampen, het energiezuinig inregelen van het gebouwbeheersysteem en kleine aanpassingen aan het gebouw om beter te kunnen ventileren. Als het gaat om energiebesparende maatregelen hebben deze maatregelen vaak een terugverdientijd van 5 jaar of korter.

Spoor 2: Middellange termijn

De middellange termijn maatregelen zijn de onderhoudsmaatregelen, zoals het vervangen van vloer- en wandafwerking, vervanging ventilatiesysteem of energiebesparende maatregelen zoals vervangen van enkel glas door HR++(+)-glas met een maximale terugverdientijd van 5 tot 15 jaar.

Spoor 3: Lange termijn

De lange termijn maatregelen zijn maatregelen die tijdens integrale renovatie of nieuwbouw uitgevoerd worden. Vaak gaat het hierbij om maatregelen die nodig zijn om de levensduur van het gebouw met minimaal 25 jaar te verlengen, zoals een nieuw ventilatiesysteem of het overstappen op een andere energiebron met een laagtemperatuur afgiftesysteem.

Download hier de handreiking om meer te weten te komen over alle mogelijke maatregelen.

Heb je vragen of hulp nodig bij het verbeteren van het binnenklimaat? Ruimte-OK helpt je graag inhoudelijk op weg, zodat je zelf met de verbetering van het binnenklimaat aan de slag kunt. Neem contact op met de helpdesk via 085-1305683 of mail naar info@waarborgfondskinderopvang.nl. Of meld je aan voor de Duurzame leer- en inspiratiesessie: Een goed binnenklimaat. Tijdens deze sessie nemen experts jou stap voor stap mee naar een goed binnenklimaat op jouw locatie(s).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.