Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

RIVM wil grootschalige aanpak luizen

Luizen zijn een plaag voor veel kinderen. Om effectief korte metten te maken met luizen, vraagt het RIVM alle scholen in Nederland om vandaag kinderen te controleren op luizen en, als het nodig is, ze meteen te behandelen. Woensdag 4 maart is gebombardeerd tot Landelijke Luizendag.
RIVM wil grootschalige aanpak luizen
Foto: ANP

Het RIVM is bezig met het onderzoek Luis thuis? Daarin roept het ouders op om luizen te melden bij het RIVM. Tot nu toe hebben 750 mensen melding gemaakt van hoofdluis bij hun kind(eren). Ouders of opvoeders met vragen over de behandeling van luizen, kunnen op woensdagavond 4 maart tussen 19.30 en 20.30 uur terecht op Twitter. Hoofdluisexperts van het RIVM beantwoorden dan alle vragen via @rivm of met #luisthuis.

We hebben tips voor de aanpak en de bestrijding van luizen in een handig overzicht op een rij gezet. Klik op de icoontjes in de foto >>

Middelbare school

Uit de eerste resultaten van het RIVM-onderzoek blijkt dat de meeste luizen voorkomen in de groep 8 tot 12 jaar (36 procent). Daarna volgt de groep 4 tot 7 jaar (28 procent). Opvallend is het hoge aantal meldingen van kinderen op de middelbare school: 21 procent. Driekwart van de meldingen gaan over meisjes. Als ouders behandelen, kiezen ze meestal voor een combinatie van kammen en een antihoofdluismiddel. Passen de huidige richtlijnen om luizen te bestrijden eigenlijk nog wel goed bij de praktijk? Ook dit hoopt het RIVM met het onderzoek Luis Thuis te achterhalen. Als het nodig is, past het haar voorlichting aan.

Luizen behandelen

Om korte metten te maken met luizen, roept het RIVM scholen op om kinderen te controleren op hoofdluis en indien nodig over te gaan op een behandeling. ‘Als iedereen dat tegelijk doet en tegelijkertijd behandeld wordt tegen hoofdluis, dan wordt het hoofdluisprobleem gezamenlijk goed aangepakt’, aldus het RIVM op haar website.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.