Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rien van IJzendoorn verlaat universiteit na ophef over ‘schrikbewind’

De vermaarde hoogleraar pedagogiek Rien van IJzendoorn keert niet terug bij de Universiteit Leiden. Dat heeft de universiteit besloten nadat bekend werd dat hij, samen met twee collega's, een ‘waar schrikbewind’ voert op de afdeling pedagogische wetenschappen.
1ijzendoorn-verlaat-universiteit-leiden-ANP.jpg
De vermaarde hoogleraar pedagogiek Rien van IJzendoorn keert niet terug bij de Universiteit Leiden. - Foto: ANP

Het faculteitsbestuur maakte dinsdag bekend dat ‘met één van de betrokken hoogleraren is overeengekomen dat hij niet terugkeert op zijn werkplek’, meldt NU.nl.
De Volkskrant schrijft dat ‘de universiteit en Van IJzendoorn zijn overeengekomen dat hij zijn gezicht daar niet meer laat zien’.

Verziekt werkklimaat

Universiteit Leiden bevestigde begin deze maand dat er al langer ‘signalen’ zijn van een ‘verziekt werkklimaat’ bij pedagogische wetenschappen. Dit was reden voor de universiteit om onderzoek te laten doen door interim-wetenschappelijk directeur van de faculteit Sociale Wetenschappen, Eric Fischer. In zijn voor interne doeleinden bedoelde rapport, dat uitlekte, wordt pedagogiek hoogleraar Van IJzendoorn het zwaarst bekritiseerd, meldt De Volkskrant. Hij en zijn collega’s zouden al twintig jaar lang een ‘verziekt werkklimaat’ veroorzaken.

Pensioen

Fischer’s advies was helder: laat Van IJzendoorn en zijn collega (de derde collega is inmiddels met emeritaat) ‘zo spoedig mogelijk’ vertrekken. Van IJzendoorn blijft formeel in dienst tot aan zijn pensioen (mei volgend jaar), maar neemt vakantiedagen op.

Angstcultuur

Onderzoeker Fischer houdt de drie hoogleraren op het instituut grotendeels verantwoordelijk voor onder meer de angstcultuur, een onveilige werksituatie, intimidatie, kwaadsprekerij, ondermijnend gedrag, blokvorming, het ontbreken van gezonde mogelijkheden tot tegenspraak, een loopje nemen met de waarheid en het niet nakomen van afspraken.

Eerder deze maand werd bekend dat drie hoogleraren pedagogiek, waaronder Rien van IJzendoorn, een schrikbewind voeren op de Universiteit van Leiden. Het drietal zou collega’s intimideren en zo ‘vele’ medewerkers hebben weggejaagd. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.