Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rekentool aangepast en definitief

Rekentool aangepast en definitief

De nieuwe rekentool voor de kinderopvang die vanaf 1 januari 2013 officieel wordt, is na  aanpassingen definitief. De GGD zal vanaf volgend jaar de leidster-kindratio in de kinderopvang gaan controleren op basis van de nieuwe tool. Nu verschilt de ratio per regio nogal eens.

Staatssecretaris Paul de Krom is blij met de tool: ‘De rekentool is een grote stap vooruit. Voortaan gaan ouders, medewerkers en de GGD van dezelfde rekenmethode uit, waardoor snel duidelijk is of er voldoende medewerkers op de groep staan.’

Fouten eruit gehaald
De rekentool is ontwikkeld door de Brancheorganisatie Kinderopvang en BOinK in opdracht van het Ministerie. Half oktober raakte de rekentool in opspraak omdat pedagogisch medewerkers erachter kwamen dat de berekeningen niet klopten. Zo kon de uitkomst zijn dat in een bepaalde groepssamenstelling opeens minder pm’ers op de groep mochten staan dan nu het geval is. Slecht voor de medewerkers vonden de medewerkers en zij trokkken aan de bel.

BOinK
Gjalt Jellesma van BOinK dreigde zijn handen van het project af te trekken als de fouten er niet snel uitgehaald zouden worden. ‘Het is absoluut niet aan ouders te verkopen dat we, na Gunning en in een tijd waarin door uitval groepen moeten worden samengevoegd en medewerkers moeten worden ontslagen, ook nog eens de kwaliteit en daarmee de bescherming van, met name, de nul- en éénjarigen, in een groot aantal gevallen bij het grof vuil zetten.’

Kwaliteit in 2013
Direct na de uitspraken werd de tool enkele dagen offline gezet. Volgens het Ministerie was het heel goed mogelijk dat de tool nog zou worden aangepast in de tussentijd. Dat is dus inmiddels gebeurd. Als het goed is, is de rekentool nu goed ingericht zodat kinderen en pedagogisch medewerkers in 2013 niet aan kwaliteit hoeven in te leveren.

ANP Photo, Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.