Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Registratie vaccinaties kinderdagverblijf kan beter’

Als het aan staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis ligt, komt er geen vaccinatieplicht voor de kinderopvang. Wel ziet hij mogelijkheden om de huidige registratie van de vaccinatiegraad in het kinderdagverblijf te verbeteren. Bijvoorbeeld om ouders beter te informeren over de vaccinatiegraad van hun opvanglocatie. Dit najaar komt een plan van aanpak.
AdobeStock

Blokhuis zegt, op vragen van drie Kamerleden van D66,  geen voorstander te zijn van verplichte vaccinatie voor kinderen op kinderdagverblijven. Hij voelt zich gesteund door een uitspraak van het RIVM dat het alleen toelaten van ingeënte kinderen tot de kinderopvang slechts een zeer beperkt effect zou hebben. Een kind kan immers ook buiten de opvang besmet worden.

Wel verplicht stellen

Onlangs stelden universitair docent rechtsfilosofie Roland Pierik en hoogleraar filosofie Marcel Verweij in de Volkskrant dat bepaalde vaccinaties verplicht moesten worden om toegang te krijgen in de kinderopvang. Daar is staatssecretaris van Volksgezondheid, Paul Blokhuis, het echter niet mee eens.

Discriminatie

Stel dat een kinderdagverblijf kinderen die niet zijn ingeënt wil weigeren, dan is de kans groot dat dit grondwettelijk helemaal niet mag. Daarmee maak je als organisatie namelijk onderscheid op grond van godsdienst dan wel levensovertuiging. Ook dat toont volgens staatssecretaris Blokhuis aan dat een verbod vanuit de kinderopvang niet aan de orde is.

Verbod in België, Frankrijk, Italië

Toch zijn er in Europa genoeg landen waar vaccinaties wel verplicht zijn om toegang te krijgen tot de kinderopvang. Dit geldt in België, Frankrijk, Italië maar ook in een aantal Oost-Europese landen. Blokhuis vult aan: ‘In veel van deze landen geldt een algemene vaccinatieplicht en riskeren ouders die hun kind niet laten vaccineren een boete. In Italië moeten ouders sinds 2017 kunnen aantonen dat hun kind is ingeënt, anders mogen deze niet naar de crèche of kleuterschool. In de praktijk blijkt deze nieuwe wet echter lastig te handhaven.’

Vaccinatiestatus

Blokhuis wijst de Kamer er op dat de vaccinatiegraad in Nederland nog altijd hoog is (rond de 95 procent). Ondanks dat wil Blokhuis er wel voor zorgen dat de vaccinatiegraad weer omhoog gaat. Hiervoor wordt dit najaar een plan van aanpak ontwikkeld. De drie Kamerleden willen weten wat de staatssecretaris vindt van de onwetendheid van veel ouders over de vaccinatiegraad op hun kinderdagverblijf. Blokhuis antwoordt dat de meeste kinderdagverblijven nu tijdens het intakegesprek vragen naar de vaccinatiestatus van een kind. Maar vanwege de privacywet zijn ouders niet verplicht om deze informatie te verstrekken. In de meeste gevallen hebben kinderopvanglocaties echter wel een volledig beeld en wordt er nauw samengewerkt met de GGD om snel te handelen bij een eventuele uitbraak van een ziekte. Een kinderopvangorganisatie mag wel aangeven of er – voor zover bij hen bekend –  een niet gevaccineerd kind wordt opgevangen, maar dit mag niet te herleiden zijn naar een individu.

Draagvlak kinderopvang

‘In de kinderopvang en het basisonderwijs is geen draagvlak, ook niet bij de belangenorganisaties voor ouders’, legt Blokhuis uit. Toch ziet hij nog wel ruimte om de huidige vrijwillige registratie van kinderdagverblijven te verbeteren. ‘Zoals reeds aangegeven, zal ik u in het najaar informeren over mijn plan van aanpak ten aanzien van de dalende vaccinatiegraad.’

Bekijk hier de Kamervragen en –antwoorden over het verplicht vaccineren van kinderen in de kinderopvang


‘Zolang de trend van de langzaam maar zeker afnemende vaccinatiegraad niet wordt gekeerd, is het niet de vraag of mazelen ergens in Nederland gaat uitbreken, maar wanneer en waar.’ Lees hier een samenvatting van het opiniestuk van Pierik en Verweij


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.