Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Regie wachtlijsten peuterspeelzalen ligt bij de gemeente’

Wachtlijsten

‘Als er lokaal wachtlijsten ontstaan bij de peuterspeelzaal, dan is het aan gemeenten om in te spelen op de toenemende vraag’ zegt minister van Sociale Zaken Henk Kamp op Kamervragen van PvdA-Kamerlid Mariette Hamer. Zij vreest dat de dure kinderopvang ervoor zorgt dat ouders uitwijken naar peuterspeelzalen. Dit zou ten koste gaan van doelgroepkinderen voor wie de vroeg- en voorschoolse educatie nu juist bedoeld is.

Kamp maakt zich echter niet zo druk om dit zogenoemde verdringingseffect. ‘Het is mogelijk dat ouders als gevolg van de stijgende kosten van kinderopvang een voorkeur hebben voor peuterspeelzaalwerk, waar ze veelal kleinere dagdelen kunnen afnemen dan in de reguliere dagopvang. Als er lokaal wachtlijsten dreigen te ontstaan, kunnen gemeenten daar in overleg met de branche op inspelen’ aldus Kamp.

Flexibele gemeenten
Het is wat hem betreft een voordeel dat gemeenten flexibel zijn en kunnen reageren op een veranderende vraag van ouders naar opvang. ‘Vanuit het Rijk is geld beschikbaar gesteld voor onderwijsachterstandenbeleid. Iedere gemeente kan dit geld op zijn eigen wijze besteden, bijvoorbeeld door extra VVE-plaatsen bij de peuterspeelzaal te financieren of in te kopen bij de kinderopvang’.

Extra VVE-plekken
De 37 grootste gemeenten ontvangen dit jaar extra geld voor VVE. Deze gemeenten hebben afgesproken dat dit extra geld het aantal plaatsen ind e voorschoolse educatie tot 2015 wordt uitgebreid met ruim 20 procent ten opzichte van 2011.

Bekijk hier de Kamervragen van Mariette Hamer en de antwoorden van Henk Kamp >>

Bron: Rijksoverheid.nl
ANP Photo, Roel Rozenburg

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.