Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Rechtszaak Abvakabo tegen Smallsteps gaat door

Vakbondsorganisatie Abvakabo FNV ziet voldoende aanknopingspunten om een rechtszaak tegen Smallsteps aan te spannen. De bond vindt dat het flitsfaillissement in werkelijkheid een goed voorbereide overname is en dat er dus eigenlijk sprake is van 'overgang van onderneming'. Als de rechter dat ook vindt, wordt het faillissement van Estro teruggedraaid. In dat geval moet Smallsteps alle 3600 werknemers overnemen.
Rechtszaak Abvakabo tegen Smallsteps gaat door
Foto: ANP

Op het meldpunt van Abvakabo zijn tot nu toe honderden meldingen binnengekomen van (oud-)medewerkers van Estro die zich benadeeld voelen door de overname van Smallsteps. Van de 3600 medewerkers raakten er ongeveer 1000 hun baan kwijt. Zij klagen in veel gevallen over een beperkte onderbouwing van hun ontslag en hebben het gevoel dat mensen willekeurig op een zijspoor zijn gezet. Daarnaast komen er klachten binnen van medewerkers die wel zijn overgenomen door Smallsteps, maar er flink op achteruit zouden gaan in hun arbeidsvoorwaarden. Dat laatste ontkent Smallsteps overigens stellig.

Doorstart

Volgens Abvakabo is er bij de overname van de 250 Estro-locaties geen sprake van een faillissement en een overname, maar eerder van een doorstart. In dat geval blijven alle 3600 werknemers in dienst bij Smallsteps en hebben zij hierbij recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden en rechten die ze bij Estro hebben opgebouwd. Een jurist heeft zich bij Abvakabo de afgelopen weken gebogen over de kansen van een rechtszaak. Op basis van dit onderzoek en de aard van de klachten van medewerkers en ouders bij het meldpunt, denkt Abvakabo genoeg juridische grond te hebben om de rechtszaak aan te spannen.

De rechtszaak die Abvakabo wil aanspannen tegen Estro maakt weinig kans. Dat zegt hoogleraar arbeidsrecht Leonard Verburg. Volgens Verburg is er helemaal geen sprake van een flitsfaillissement en staat Abvakabo in die kritiek dus niet sterk. Lees meer

Bewindvoerder

Het faillissement van Estro en de overname door Smallsteps is achter de schermen goed geregisseerd. Zo werd het hoofdkantoor van Estro heel bewust verplaatst naar Amsterdam omdat de rechtbank daar instemde met het aanstellen van een bewindvoerder, iemand die nog voordat het faillissement is uitgesproken, op zoek gaat naar een oplossing. Bewindvoerder/curator Wouter Jongepier sprak in het faillissementsverslag al uit dat de pijlen gericht waren op HIG Capital, terwijl er ook vanuit andere partijen interesse was in het overnemen van Estro-locaties. Jongepier drong er bij de directie op aan dat de andere partijen ook gehoord moesten worden, maar toen dat eenmaal gebeurde was de overname door HIG Capital eigenlijk al in kannen en kruiken.

Misbruik werknemers

HIG Capital is geen onbekende partij voor Estro. Het is namelijk de moederorganisatie van Bayside, die al investeerder van Estro was. In feite onderhandelde Estro dus met zichzelf. De 6 miljoen euro die voor de 250 Estro-locaties is betaald, is daarom volgens sommigen een lachertje. De waarde van die locaties zou zeker tussen de 15 en 20 miljoen euro liggen. Abvakabo zegt in haar persbericht principieel tegen het type flitsfaillissement te zijn, omdat een organisatie makkelijk misbruik kan maken van het faillissementsrecht. ‘Werknemers kunnen op een goedkope manier worden ontslagen en ouders en leveranciers blijven met lege handen achter.’

Maandagavond 18 augustus besteedt actualiteitenprogramma Een Vandaag ook aandacht aan deze zaak (18.15 uur, Nederland 1). Dan zal Abvakabo FNV-voorzitter Corrie van Brenk meer vertellen over de rechtszaak.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.