Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Reactie BK op interview: ‘Educatie pm’ers valt buiten niet-groepsgebonden uren’

Opleiding en scholing vallen buiten de niet-groepsgebonden uren. Dat schrijft Emmeline Bijlsma in een reactie op het interview met IJsbrand Jepma, waarin hij de 50 uur niet-groepsgebonden uren afzet tegen de 600 uren die leerkrachten in het basisonderwijs hebben.
reactie-bk-op-interview-educatie-pmers-valt-buiten-niet-groepsgebonden-uren
BK-directeur Emmeline Bijlsma

Een post over de discrepantie in het aantal uren en het laag aantal niet-groepsgebonden uren in de kinderopvang die IJsbrand Jepma onlangs op LinkedIn zette, oogstte veel bijval. Jepma is senior onderzoeker bij het onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau Sardes en actief in de kinderopvang. In zijn optiek is het voor pedagogisch medewerkers onmogelijk om een educatieve kwaliteitsslag in de kinderopvang te maken, omdat de cao Kinderopvang niet de juiste condities biedt die daarvoor nodig zijn.

‘Cao’s lopen uit de pas’

Dit constateert Jepma op grond van verschillende onafhankelijke onderzoeken die hij afgelopen jaar heeft afgerond. Bij een studie naar de toekomst van het pedagogisch educatieve stelsel in Nederland – een deelstudie van de Landelijke Kwaliteitsmonitor Kinderopvang – kreeg hij bijvoorbeeld van meerdere mensen in sleutelposities in de kinderopvang terug dat het in een IKC vrijwel ondoenlijk is om met leerkrachten en pedagogisch medewerkers teamscholing te volgen. Niet omdat ze niet willen, integendeel. Maar de cao’s lopen compleet uit de pas als het gaat om ruimte, tijd en middelen voor taken buiten de groep, zei Jepma.

‘Uitleg klopt niet’

Volgens Emmeline Bijlsma, directeur van de Brancheorganisatie Kinderopvang, klopt de uitleg van Jepma niet. ‘Volgens de cao Kinderopvang zijn de niet-groepsgebonden uren bedoeld voor het uitvoeren van taken die horen bij de functie van pedagogisch medewerker en passen bij de functiebeschrijving. Welke taken dit concreet zijn is per organisatie verschillend; dat is maatwerk. Hier maakt de werkgever met de medezeggenschapsraad afspraken over. Voorbeelden van niet-groepsgebonden taken zijn: formeel werkoverleg, oudergesprekken, het schrijven van observatieverslagen en het voorbereiden van activiteiten of thema’s.’

Scholingsactiviteiten

Alle verplichte opleidings-, scholings- en trainingsactiviteiten (artikel 9.2 Cao Kinderopvang) en het vervoeren van kinderen van en naar een bso-locatie of tijdens activiteiten vallen onder groepsgebonden werk’, zegt Bijlsma. ‘De niet-groepsgebonden uren zijn helemaal niet bedoeld voor educatieve activiteiten. Binnen de cao Kinderopvang hebben werkgever en werknemer gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor een goede educatie. Daar biedt de cao meer dan voldoende ruimte voor.’ Ze zegt dat de scholingsregeling veel ruimer is dan Jepma denkt en nodigt hem daarom uit voor een gesprek.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.