Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ratio per locatie berekenen een goed idee’

Professionals in de kinderopvang zien het best zitten dat de beroepskracht-kindratio (bkr) straks per locatie wordt berekend in plaats van per groep. Het voorstel voor coaching on the job door pedagogen kan ook op instemming rekenen.
Het verruimen van de ratio in de bso kan op veel minder steun rekenen: 10 procent van de stemmen.
Het verruimen van de ratio in de bso kan op veel minder steun rekenen: 10 procent van de stemmen.

Dit blijkt uit een poll die een aantal weken op Kinderopvangtotaal is gepubliceerd. Bijna 300 professionals brachten hun stem uit.

Beroepskracht-kindratio

Minister Asscher van Sociale Zaken heeft concrete voorstellen gedaan aan de kinderopvangbranche om de kwaliteitseisen te herijken. Brancheorganisatie Kinderopvang en BOinK zullen voor 30 oktober hun reactie op de voorstellen geven. De voorstellen van de minister zijn zeer divers. Het meest in het oog springende voorstel is de aanpassing van de beroepskracht-kindratio. Deze wil de minister niet langer meer per groep berekenen, maar per locatie. Zo heeft de locatiemanager of eigenaar de vrijheid om de inzet van pedagogisch medewerkers aan te passen aan de bezetting op de groepen. Ook wil minister Asscher de bkr in de buitenschoolse opvang verruimen.

Ben jij ook positief over een andere berekening van de beroepskracht-kindratio. Waarom wel of niet? Reageer hier onderaan dit artikel >>

Verruimen ratio bso

De professionals die de poll invulden zien de berekening van de ratio per locatie in plaats van per groep wel zitten. Bijna 20 procent van de stemmers koos dit voorstel van minister Asscher aan op de vraag ‘Welke kwaliteitswijziging van Asscher spreekt jou het meeste aan?’. Het verruimen van de ratio in de bso kan op veel minder steun rekenen: 10 procent van de stemmen.

Pedagogen op de werkvloer

Ook enthousiast zijn de professionals over het voorstel om op iedere locatie een hbo-geschoolde pedagoog aan te nemen die pm’ers op de werkvloer coacht in het bieden van pedagogische kwaliteit. Hier stemde 18 procent voor. In mindere mate zijn professionals te spreken over een vaste mentor voor alle kinderen, de strengere eisen voor de babyopvang en het stoppen met afwijkende ratio’s aan de randen van de dag (allen rond de 12 procent).

Het aanpassen van de kwaliteitseisen in de kinderopvang past in de plannen voor Het Nieuwe Toezicht. Daarin is kwaliteit en toezicht meer gericht op de pedagogische kwaliteit in de praktijk en minder op de structurele randvoorwaarden. Lees hier welke voorstellen minister Asscher deed >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.