Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Raad van State geeft ouders gelijk

Marianne Velsink
Zes ouders die te maken kregen met torenhoge naheffingen voor kinderopvangtoeslag van meer dan vijf jaar geleden, krijgen gelijk van de Raad van State. De Belastingdienst mag geen geld meer terugvorderen van toeslag dat langer dan vijf jaar geleden is uitgekeerd.
1. Toeslag na 5 jaar innen.jpg
'Er kan niet van mensen worden gevraagd om gegevens en bescheiden van de Belastingdienst tot in lengte van jaren te bewaren' - Foto: Fotolia

De ouders procedeerden tot aan de hoogste Nederlands rechtsinstantie om hun gelijk te halen. Het ging om kinderopvangtoeslagen die opliepen van 500 tot 16.000 euro.

Verjaringstermijn

Een periode van meer dan vijf jaar strookt volgens de Raad niet met andere regelingen in de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen (Awir) en is ook niet in lijn te brengen met de gedachte achter de verjarings- en vervaltermijnen van vijf jaar in het burgerlijk recht.

Gegevens bewaren

Ook kan mensen niet gevraagd worden om ‘gegevens en bescheiden die noodzakelijk zijn voor een controle door de Belastingdienst/Toeslagen of ze aanspraak maken op een toeslag tot in lengte van jaren te bewaren’, aldus de afdeling bestuursrechtspraak.

Voorschotten

Daarom heeft de Belastingdienst maximaal vijf jaar de tijd om voorschotten in het nadeel van de aanvrager te herzien of definitieve toeslag lager vast te stellen en de te veel verstrekte kinderopvangtoeslag vervolgens terug te vorderen.

Begin dit jaar ontvingen duizenden ouders vanwege een softwarefout een foutieve naheffing van de belastingdienst over de kinderopvangtoeslag 2014. Dat leidde tot veel vragen die BOinK probeerde te beantwoorden. Lees meer 

Meer weten? Bekijk de uitspraken van de afzonderlijke zaken hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.