Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Prognose kostenontwikkeling kinderopvang 2020

Brancheorganisatie Kinderopvang en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang hebben een kostenprognose voor 2020 laten maken.
euro, financiën
AdobeStock

De prognose is te gebruiken door kinderopvangorganisaties als richtlijn voor de eigen bedrijfsvoering en het eigen tariefbeleid voor komend jaar. De voorspellingen kunnen nog bijgesteld worden aan de hand van ontwikkelingen in de tweede helft van 2019, met name na bekendmaking van de Rijksbegroting op Prinsjesdag.

Nieuwe cao

In de prognose wordt rekening gehouden met het eindigen van de cao Kinderopvang eind 2019. De kostenstijging als gevolg van de nieuwe cao wordt voorzichtig geraamd op 2,3% tot 3,1%.

Ook wordt rekening gehouden met in- en uitstroom van personeel. De loonkosten worden normaliter beïnvloed door uitstroom van oudere werknemers en vervanging door jongere werknemers, wat een daling van de gemiddelde loonkosten veroorzaakt. Maar door de krapte op de arbeidsmarkt, verwachten de accountants dat dat in 2020 zo’n effect zich niet zal voordoen en er dus géén sprake zal zijn van daling van de gemiddelde loonkosten.

Geen nieuwe kosten door IKK

In 2018 en 2019 zijn IKK-maatregelen ingevoerd. Naar aanleiding van deze maatregelen hebben de organisaties een specifieke kostenstijging verwerkt in de eigen tarieven. Nieuwe kosten als gevolg van de IKK, worden in de prognose in 2020 niet voorzien.

Naar de kostenprognose 2020>>

‘Het grote probleem in de kinderopvang zijn niet zozeer zaken als de beroepskracht-kindratio, maar de verborgen loonstijgingen. Vertel het eerlijke verhaal over deze kosten.’ Het is de noodkreet van een kinderopvangondernemer. Wij legden zijn verhaal voor aan de FNV en de brancheorganisaties. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.