Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Proeftijd bestaat niet meer in tijdelijk contract

Werknemers met een tijdelijk contract van zes maanden of korter, hebben sinds dit jaar geen proeftijd meer. Dat kan onhandig zijn, want je op de werkvloer zie je pas of iemand echt past in de functie waarvoor hij of zij aangenomen is. Er zijn manieren om tóch een proeftijd in te bouwen binnen een kort contract. Hoe? XpertHR deelt tips.
Proeftijd bestaat niet meer in tijdelijk contract
Foto: ANP
  1. Een dagje langer

    Als je een contract van zes maanden en één dag met een werknemer afsluit, mag een proeftijd van een maand wel plaatsvinden. Je functioneert dan volgens de regels, want een proeftijd is alleen verboden binnen contract van 6 maanden of korter.
  2. Een proefcontract

    Wil je de situatie echt even aanzien? Sluit dan een contract af met een werknemer van één maand en gebruik die maand als proeftijd. Bevalt de werknemer, dan kun je het contract alsnog met vijf maanden verlengen. Een tijdelijke arbeidsovereenkomst kent geen minimale omvang. Het is zelfs mogelijk om een contract van één of twee weken overeen te komen.
  3. Het uitzendbureau

    Een werknemer die via het uitzendbureau aan de slag gaat, heeft te maken met een uitzendbeding. Dat betekent dat de werkgever een overeenkomst per direct mag beëindigen als hij/zij dat wil. Houd er wel rekening mee dat het inhuren van een uitzendkracht uiteindelijk duurder is.

De proeftijd in tijdelijke contracten van zes maanden of korter is vanaf 1 januari afgeschaft. Dit heeft te maken met de recent ingevoerde Wet Werk en Zekerheid. Lees hier meer over deze wet >>

Opvolgend contract

Stel dat een werknemer een opvolgend contract krijgt, tijdelijk of vast, dan is er geen proeftijd mogelijk. Hij/zij werkt immers al in de organisatie en de prestaties moeten dus eigenlijk al bekend zijn. Als een werknemer een andere functie krijgt die om heel andere vaardigheden vraagt, dan is een proeftijd wel toegestaan.

Voorwaarden

Heeft een werknemer, bijvoorbeeld bij een langer contract, wél recht op een proeftijd? Houd dan rekening met de voorwaarden:

  • De proeftijd moet voor beide partijen gelijk zijn.
  • De proeftijd moet schriftelijk worden overeengekomen.
  • In een contract langer dan zes maanden maar korter dan twee jaar mag een maximale proeftijd van één maand worden opgenomen – tenzij in de toepasselijke cao een afwijkende termijn staat van maximaal twee maanden.
  • In een arbeidsovereenkomst van twee jaar of langer mag een maximale proeftijd van twee maanden worden opgenomen.

Net als de proeftijd, heeft de Wet Werk en Zekerheid geleid tot andere regels in het concurrentiebeding. Dit mag sinds 1 januari 2015 niet meer worden opgenomen. Lees meer >>

Of kijk op ExpertHR.nl >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.