Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Problemen uitbetalen vakantiegeld en eindejaarsuitkering

Marianne Velsink
Werkgevers in de kinderopvang hebben moeite om vakantiegeld, eindejaarsuitkering en soms zelfs salaris uit te betalen. Volgens het Waarborgfonds Kinderopvang hebben 350 tot 400 werkgevers te maken met een uitbetalingsachterstand van vier maanden of meer. Dit vermeldt de Volkskrant.
Problemen uitbetalen vakantiegeld en eindejaarsuitkering
Foto: ANP Photo

Tegelijkertijd is de Abvakabo van plan om twaalf kinderopvangorganisaties voor de rechter te slepen omdat ze, ondanks herhaaldelijke verzoeken, de eindejaarsuitkering niet hebben uitbetaald. Werkgevers dragen veelal de slechte marktomstandigheden aan als oorzaak voor het niet kunnen uitbetalen van de eindejaarsuitkering. Volgens de cao hebben pedagogisch medewerkers wel recht op eindejaarsuitkering en vakantiegeld. ‘Dit is gewoon onderdeel van de cao en daar moet je aan het begin van het jaar geld voor reserveren’ aldus de Abvakabo.

Eindejaarsuitkering

Uit een enquête bleek onlangs dat de meeste pedagogisch medewerkers genoegen moesten nemen met een gedeeltelijke of geen betaling van de eindejaarsuitkering. Een deel van de werkgevers ging op aandringen van de Abvakabo alsnog overstag. Met elf organisaties is de vakbond nog in onderhandeling over de uitbetaling. Twaalf organisaties, zowel grote als kleine organisaties, kunnen een rechtszaak verwachten, aangespannen door Abvakabo.

Baan verliezen

Sommige werkgevers gaan zelfs zo ver, dat ze laten weten de eindejaarsuitkering niet uit te kunnen betalen zonder medewerkers te ontslaan. Pedagogisch medewerkers zijn bang om hun baan te verlizen als hun werkgever gedwongen wordt alsnog over de brug te komen met het geld. Ook bij het Waarborgfonds is bekend dat ondernemers soms onderhandelen over het gespreid uitbetalen van het vakantiegeld.

Afspraken nakomen

De Brancheorganisatie geeft in de Volkskrant aan dat hieruit maar weer eens blijkt hoe moeilijk ondernemers in de kinderopvang het op dit moment hebben. Toch adviseren ze ondernemers om de gemaakte afspraken uit de cao wel na te komen.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.