Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Problemen met terugvorderen kinderopvangtoeslag

Het lijkt of staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes net zoveel problemen heeft met het terugvorderen van de kinderopvangtoeslag als zijn voorganger Frans Weekers. Laatstgenoemde stapte zelfs op omdat hij struikelde over de problemen bij de Belastingdienst met de toeslagen. De Belastingdienst moet nog voor zo'n 433 miljoen aan onterecht uitgekeerde kinderopvangtoeslag terugvorderen. Het is maar de vraag of dat allemaal terug te halen valt.
Problemen met terugvorderen kinderopvangtoeslag
Foto: ANP

Tussen 2009 en 2012 hebben honderdduizenden huishoudens te veel kinderopvangtoeslag ontvangen. Dat komt neer op één op de drie ouderparen die gebruik maken van de kinderopvangtoeslagregeling.

Grote bedragen

De Belastingdienst probeert dit geld terug te krijgen, maar dat is lastig omdat sommige gezinnen geen financiële buffer hebben en het geld al hebben uitgegeven. De Belastingdienst denkt daarom zeker 60 miljoen euro nooit terug te krijgen. Het gaat in sommige gevallen om veel geld. In een enkel geval loopt het bedrag op tot meer dan 150 duizend euro. Gemiddeld gaat het per ouderpaar om 2500 euro. Een deel ervan is al teruggevorderd.

Hoofdpijndossier

De huidige verantwoordelijke, staatssecretaris Wiebes, moet dit obstakel bij de Belastingdienst oplossen. Maar het lijkt te gaan om een echt ‘hoofdpijndossier’. Zijn voorganger Frans Weekers liep zo vast op de toeslagproblemen bij de Belastingdienst dat hij zelfs opstapte als staatssecretaris. Volgens Wiebes toont het probleem aan dat het systeem van de kinderopvangtoeslag op de schop moet. Wiebes wil dat de kinderopvangtoeslag voortaan niet meer naar de ouders wordt overgemaakt, maar direct naar de kinderopvanglocaties.

‘De kinderopvangtoeslag is voor de Belastingdienst en voor de aanvrager niet de grootste, maar wel de lastigste in het assortiment,’ schrijft Wiebes in de brief. Daarom pleit hij voor hervormingen in de uitbetaling van kinderopvangtoeslag. Lees meer

Ingewikkeld

Het aanvragen van de juiste kinderopvangtoeslag gaat geregeld fout in de praktijk. Ouders schatten hun financiële situatie verkeerd in of er veranderen omstandigheden waardoor de hoogte van de kinderopvangtoeslag ook verandert. Als ouders dit niet tijdig aangeven, wordt bijvoorbeeld een loonsverhoging achteraf gevonden. De toeslag is dan al overgemaakt. Een woordvoerder van BOinK, de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang, zegt in de Volkskrant dat het aanvraagsysteem ook wel heel ingewikkeld is. ‘Zelfs mensen die zelf bij de Belastingdienst werken, vinden het moeilijk, laat staan de vele ouders die zich niet dagelijks met belastingzaken bezighouden.’

1 REACTIE

  1. niet alleen dit is een reden dat de belastingdienst geld terug eist. De belastingdienst maakt al jaren heel veel fouten en raakt regelmatig gegevens kwijt. zo kreeg ik te horen dat ik in 2011 te veel kinderopvangtoeslag had gehad omdat ik niet een heel jaar maar een halfjaar kinderopvang voor mijn dochter had afgenomen. Wat bleek mijn dochter was van kinderopvangorganisatie verandert, en de gegevens van de organisatie waar ze heen was gegaan halverwege het jaar hadden ze kwijt gemaakt. gelukkig staan bij mij alle gegevens in mijn mailbox maar stel dat je ze niet meer hebt en de organisatie is failliet, dan heb je pech. Een sorry mevrouw kan er echt niet af. Sterker nog deze dienst ontkend alle fouten die ze maken terwijl je meer dan genoeg hoort over de fouten die ze maken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.