Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Principeakkoord cao Kinderopvang

Werkgevers en vakbonden hebben donderdag een principeakkoord over de cao bereikt. Dat hebben de Brancheorganisatie Kinderopvang en de vakbond Abvakabo FNV laten weten. De werkgevers en de bonden hebben al twee keer eerder een principeakkoord gesloten, maar dat werd beide keren afgewezen door de werkgevers.
Principeakkoord cao Kinderopvang
Foto: ANP Photo
Er is onder meer afgesproken dat medewerkers van kinderdagverblijven flexibeler kunnen worden ingezet. Soms werken ze een week wat meer uren, de andere week iets minder. Zo kan de kinderopvang flexibeler inspelen op de wensen van ouders. De werknemers krijgen een loonsverhoging van 1 procent in 2013 en een even grote verhoging in 2014. Ook krijgen zij een eenmalige uitkering van 200 euro bruto en een eenmalige uitkering van 150 euro bruto in respectievelijk maart 2014 en september 2014.De eindejaarsuitkering vervalt als zodanig. In plaats daarvan wordt het bedrag van de uitkering toegevoegd aan het gewone salaris.


FlexibiliteitDe afwijking van de gemiddelde arbeidsduur van 25 procent (1/4) uit het laatste principeakkoord is gewijzigd in 20 procent (1/5). Dit was in de oude cao 1/9. De min uren of meeruren die hierdoor ontstaan, worden in overleg met de werknemer ingeroosterd. De rooster worden nu tien werkdagen van te voren bekend gemaakt, dit was tien dagen. Aan het eind van het jaar moet de werknemer weer op 0 staan. Ook als dit niet het geval is, moet de werkgever gewoon de uren uitbetalen. De werknemer begint in het nieuwe jaar weer op 0.Wajongers


Bij de onderhandelingen is ook gesproken over ethische maatregelen om kinderen te beschermen tegen pedofielen. ‘Toen de onderhandelingen begonnen, zaten we midden in de Amsterdamse zedenzaak met Robert M.’, legt een woordvoerster van Abvakabo uit. Concrete veranderingen zijn er nog niet, maar er worden projecten opgezet waardoor medewerkers onder meer leren elkaar ergens op aan te spreken. Verder krijgen ongeveer 100 wajongers (jonge gehandicapten) de kans om in de branche te gaan werken, tussen de kinderen of achter de schermen, bijvoorbeeld bij de administratie van een kinderopvangorganisatie.


Achterban


De Brancheorganisatie Kinderopvang legt het akkoord dinsdag voor aan haar achterban. Dan wordt duidelijk of die de derde keer wel akkoord gaat. Leden van Abvakabo kunnen in de komende week stemmen over de cao. De uitkomst daarvan wordt half juni bekend.


Meevaller


Donderdag kwam naar buiten dat in de kinderopvang sprake is van een meevaller van enkele honderden miljoenen euro’s. Net als de Tweede Kamer pleiten Abvakabo en de Brancheorganisatie Kinderopvang ervoor dat het geld dat overblijft, zo veel mogelijk in de sector terugvloeit.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.