Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Preventieve coronatesten voor deel medewerkers kinderopvang

Vanaf medio april krijgt een deel van de kinderopvangorganisaties de mogelijkheid zich preventief op corona te laten testen. Het gaat om organisaties die zijn gehuisvest in een schoolgebouw. Brancheorganisatie BK pleit voor een bredere inzet van sneltesten in de kinderopvang.
© Joel bubble ben / stock.adobe.com

De maatregel is in eerste instantie bedoeld voor het onderwijs, aldus minister Slob in een brief aan de scholen. De zelftesten worden vanaf half april geleverd.

De afgelopen maanden hebben verschillende scholen meegewerkt aan pilots met de inzet van coronasneltesten. Hieruit blijkt dat testen meerwaarde heeft voor de continuïteit van het onderwijs. Mogelijke besmettingen worden vroegtijdig opgespoord, waardoor uitbraken worden voorkomen.

Thuis testen

Tijdens de pilots is gebruik gemaakt van commerciële testaanbieders, die op school het personeel testen. Scholen hadden echter vaak geen apart lokaal beschikbaar voor het afnemen van de testen en er kon enkel op gezette tijden getest worden. Met de komst van zelftesten kunnen personeelsleden thuis de test afnemen op een

Als medewerkers klachten hebben of als uit bron- en contactonderzoek blijkt dat ze nauw contact hebben gehad met iemand met corona, dan moeten zij zich laten testen in een GGD-teststraat. Onderwijspersoneel en personeel in de kinderopvang hebben hierbij voorrang.

Bredere inzet

De BK pleit al langere tijd voor een bredere inzet van zelftesten voor de kinderopvang. Dit omdat er naar verwachting meer kinderen besmet zullen raken door de nieuwe varianten van het corona-virus en de heropening van kinderopvang en basisscholen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.