Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Politieke partijen over kinderopvang

politiek

Nu na Sybrand van Haersma-Buma ook Mark Rutte aankondigt terug te willen komen op de bezuinigingen op de kinderopvang is het de hoogste tijd op een rij te zetten wat de grootste politieke partijen in hun partijprogramma zeggen over de kinderopvang. Woensdag 12 september zijn de landelijke verkiezingen.

Opvallend is dat bijna alle partijen iets zeggen over de waarde van brede scholen en dagarrangementen. De VVD, GroenLinks, de PvdA, D66 en het CDA doen hierover uitspraken. Opvallend is het standpunt van het CDA die wil dat basisscholen zelf buitenschoolse opvang gaan aanbieden. De regelgeving hiervoor moet versimpelen. De VVD hamert op het belang van samenwerken met sportbuurtcoaches in de buitenschoolse opvang. D66 wil de motie om de komende vier jaren in ieder geval duizend brede scholen te realiseren, in de praktijk brengen.

Betaalbare kinderopvang
Natuurlijk pleiten veel partijen voor betaalbare kinderopvang. Veel verder dan die zin komt het in veel programma’s niet. GroenLinks heeft wel een concreet voorstel want vindt dat ouders niet alleen kinderopvangtoeslag krijgen voor het aantal gewerkte uren, maar ook voor de reistijd. Voor zzp’ers moet bovendien een andere, minder bureaucratische opplossing komen. D66 vindt dat er kritisch gekeken moet worden naar gedeclareerde kinderopvangkosten door grootouders.

De grootste partijen op een rij:

VVD
Door de ingrepen in de kinderopvangtoeslag staat de betaalbaarheid van kinderopvang voor hardwerkend Nederland onder druk. De voorstellen van de VVD repareren dit. De VVD wil meer aandacht voor hoogbegaafdheid in het onderwijs en over het algemeen meer aandacht voor taal en rekenen op scholen. De ingezette hervormingen (bezuinigingen) op het speciaal onderwijs gaan door.

SP
Kinderopvang dient betaalbaar te zijn en van goede kwaliteit. Het toezicht op de opvang wordt verbeterd en ouders krijgen meer rechten en meer inspraak. De SP wil schoolzwemmen weer invoeren, wil het aantal managers op scholen terugdringen en segregatie op scholen bevorderen en als overheid sturen.

PvdA
Er moet meer alertheid zijn op taalachterstanden bij kinderen, niet alleen in de kinderopvang ook bij het consultatiebureau en de huisarts. De kinderopvang biedt VVE aan, pm’ers moeten goed geschoold zijn. De PvdA wil meer mannen voor de klas en de verlofregeling voor ouders beter verdelen tussen man en vrouw.

CDA
Het CDA wil de schotten tussen opvang en school weghalen. Ze willen integratie tussen de voor- en vroegschoolse educatie en de basisschool realiseren in de vorm van een groep 0 voor 3-jarigen met een taal- en ontwikkelingsachterstand. Scholen mogen zelf buitenschoolse opvang realiseren. De regels voor bso’s moeten versoepelen.

PVV
de PVV wil geen verdere bezuinigingen op de kinderopvang. Kinderbijslag mag tot maximaal twee kinderen per gezin worden verstrekt. Elke school moet verplicht een anti-pestbeleid hebben.

D66
D66 streeft naar een ‘leerrecht’ vanaf tweeënhalf jaar waarbij een combinatie kan worden gevonden van voorschoolse educatie, kinderopvang en onderwijs. Hiermee kan een oplossing worden gevonden voor de bestaande belemmeringen voor toegang tot de arbeidsmarkt wegens ontoereikende of te dure kinderopvang. Ook wil de partij aandacht voor natuur- en milieueducatie op basisscholen.

GroenLinks
Het spreekt voor zich dat kinderopvang betaalbaar moet zijn voor iedereen: geen ouder zou minder hoeven te gaan werken omdat de kosten van de opvang te hoog zijn geworden. Ouders hebben recht op kinderopvangtoeslag voor het aantal uren dat zij participeren plus reistijd. Het samengaan van crèches en peuterspeelzalen  wordt gestimuleerd en gefaciliteerd, waarbij het tegengaan van segregatie en het bieden van een kwalitatief hoogstaand pedagogisch klimaat met doorlopende leerlijnen voor alle kinderen vooropstaan.

Bronnen: partijprogramma’s VVD, SP, PvdA, PVV, D66, GroenLinks
ANP Photo, Robert Vos

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.