Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pokken gespot? Toename waterpokken (ook) bij (oudere) kinderen

Misschien had je het al gemerkt op de groepen, maar sinds begin 2022 is er sprake van een toename van waterpokken in Nederland. Opvallend is dat de infectieziekte op dit moment niet alleen bij veel zuigelingen, peuters en kleuters geconstateerd wordt, maar ook bij kinderen tussen de 6 en 15 jaar.
waterpokken
Beeld: Pixabay / lillolillolillo

Dit blijkt uit de wekelijkse cijfers over aandoeningen van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn, die worden gegenereerd uit de registraties die honderden huisartsenpraktijken verspreid over het land doorlopend aanleveren.

Oudere kinderen

Na een periode van twee jaar waarin huisartsen erg weinig gevallen van waterpokken zagen, begon de infectieziekte in de laatste maanden van 2021 weer om zich heen te grijpen. Dit zette door in 2022.

Bron: Nivel

Bij kinderen tussen 0 en 4 jaar, de meest vatbare groep, is er in 2022 een stijging te zien van wel 400 tot 500% ten opzichte van dezelfde periode in 2021. Opvallend is dat er ook een forse toename is in de groep kinderen tussen 5 en 15 jaar; bij hen komen waterpokken tweemaal zo vaak voor als vorig jaar.

Corona-inhaaleffect

Mogelijk is er sprake van een inhaaleffect na de afgelopen coronajaren. Met de schoolsluitingen en andere coronamaatregelen van de afgelopen jaren zijn er minder infectieziekten, waaronder waterpokken, geregistreerd. Nu de anderhalve meter en andere maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus zijn losgelaten, is er weer een toename te zien van infectieziekten zoals waterpokken. Iets wat al eerder geregistreerd is bij de plotselinge uitbraak van RS-virusinfecties.

Eindelijk! Het protocol Kinderopvang & COVID-19 is voorlopig opgeheven. Voor de kinderopvang gelden geen specifieke coronamaatregelen meer, nu het kabinet het grootste deel van de coronamaatregelen heeft losgelaten. Mocht het virus weer oplaaien, dan kan het protocol weer geactiveerd worden. Lees hier meer >>

Bron: Nivel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.