Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Podcast: Hoe stel je grenzen en respecteer je tegelijkertijd de autonomie van een kind?

Podje Opvoeden
In deze podcastaflevering geeft Joyce Blauwhoff antwoord op de vragen van Indy, stagiaire in de kinderopvang. Ze vraagt zich af of zij het in een aantal situaties goed doet. Ze vindt het belangrijk dat kinderen naar haar luisteren. Haar vraag luidt: hoe stel ik grenzen zonder dat ik de zelfstandigheid van kinderen uit het oog verlies?
huidhonger-bij-kinderen-aanraking-is-een-eerste-levensbehoefte

In haar podcast Podje Opvoeden geeft Joyce Blauwhoff antwoord op de bovenstaande vraag. Joyce is gezinspedagoog. Naast het maken van deze podcast, geeft ze trainingen, webinars en workshops aan pedagogisch medewerkers. Ze is al meer dan 20 jaar bezig met de ontwikkeling en opvoeding van kinderen en heeft de missie om opvoeders te helpen in hoe zij nog meer kunnen afstemmen op een kind, zodat het kan opgroeien tot een leuke volwassene. Deze vraag sluit daar goed op aan.

In haar podcast deelt Joyce waardevolle inzichten rondom opvoeding en ontwikkeling van kinderen. In elke aflevering staat een bepaald onderwerp centraal en in aflevering 25 is dat de vraag: ‘Hoe stel ik grenzen aan een kind met behoud van de autonomie?’ De pm’er die de vraag stelt, noemt meerdere situaties waar deze vraag in naar voren komt. Joyce behandelt deze stuk voor stuk, wat een goed beeld geeft van hoe je dit kunt aanpakken.

Leer kijken door de ogen van een kind

Zo vertelt Joyce over de ruimte binnen grenzen en hoe je deze kunt benutten. Ze benadrukt dat je, om de autonomie van een kind te kunnen respecteren, moet leren om door de ogen van een kind te kijken en inzicht moet krijgen in het kinderbrein. Het erkennen van emoties wordt behandeld, net als het verruimen van grenzen. Wat zou er gebeuren als je de grens van één kind oprekt? Joyce geeft daarnaast de tip om, als kinderen iets niet willen, ze er zelf uit te laten komen. Bovendien benadrukt ze om positief en creatief te blijven. ‘Grenzen stellen en daarbij de autonomie van kinderen respecteren is een van de moeilijkste onderdelen van opvoeden,’ benadrukt Joyce. ‘Wees positief en kijk ook naar wat je goed doet.’

Luister nu!

Ben je benieuwd naar hoe jij, met behoud van de autonomie van een kind, grenzen kan stellen? Luister dan de 25e aflevering van Podje Opvoeden in samenwerking met KinderopvangTotaal via jouw favoriete podcastapp.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.