Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het Kippenvelmoment van Monic: ‘Hij durfde voor het eerst te praten’

Het Kippenvelmoment
Geen dag is hetzelfde wanneer je als pedagogisch professional met kinderen werkt. Daar weet Monic de Ridder alles van. Zij heeft zich onlangs laten omscholen en werkt nu met passie in de kinderdagopvang. Over de ontwikkeling van kinderen raakt ze niet uitgepraat, maar één moment blijft haar in het bijzonder bij. Ze vertelt erover in de podcastserie ‘Het Kippenvelmoment’.
het-kippenvelmoment-van-monic-hij-durfde-voor-het-eerst-te-praten
iStock

In Het Kippenvelmoment vertellen (pedagogisch) professionals die met kinderen werken en ouders over een bijzonder moment wat hen altijd bijblijft. Dat kan een heel mooi, vrolijk moment zijn, maar ook verdrietige, zware momenten. En soms allebei. Monic deelt haar moment.

Niet praten

Vol passie werkt zij sinds enkele jaren in de kinderopvang. Ze verdiept zich in allerlei boeken en cursussen die te maken hebben met de ontwikkeling van kinderen. ‘Met kinderen werken is heel leuk en dankbaar werk’, vertelt zij. In het bijzonder denkt zij aan een kindje in de groep, dat niet wilde praten. ‘Hij kon bijvoorbeeld tijdens een kringgesprek niet vertellen welk liedje hij graag wilde horen. Ik had zijn broer en zus op de bso en vroeg hen welke liedjes hij leuk vindt. Dus ik zei tegen hem: ik weet welke liedjes jij leuk vindt!’ Hij was verbaasd en Monic legde uit hoe ze dat wist. ‘Met handgebaren liet ik zien welke liedjes, en hij liet met handgebaren zien welk liedje hij wilde zingen met de andere kinderen. Hij huilde bijna van blijdschap.’ Na het zingen van zijn lievelingsliedje kreeg Monic een dikke knuffel van hem.

Daarna begon hij steeds meer te praten. ‘Gewoon doordat je geprobeerd hebt hem te begrijpen’, vertelt Monic. Die kennis neemt ze mee naar nieuwe kinderen, die het ook spannend vinden om te praten. ‘Ik heb bewegingen erbij getrokken, zodat jonge kinderen met gebaren duidelijk kunnen maken wat ze willen.’

‘Heerlijk gevoel’

Monic vertelt ook over andere mooie momenten die zij meemaakt. Zoals het werken met baby’s. ‘Het is dankbaar werk, dat ouders zo’n kleine baby aan je toevertrouwen. Door de rust en liedje van jezelf, worden zij ook rustig. Daar krijg ik wel eens kippenvel van. Wat een vertrouwen heeft die baby in mij! Dat is zo’n heerlijk gevoel.’

Beluister de podcast

Luister naar de hele podcast met Monic via Soundcloud of Spotify:

Meer podcasts van KinderopvangTotaal beluisteren? Klik hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.