Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

PM’ers moeten voldoen aan hogere eisen voor taal

Het Overzicht Taaleis 3F is geactualiseerd. Hierin staat op welke manier je kunt aantonen dat je medewerker over het vereiste taalniveau beschikt. De eisen verschillen voor de reguliere kinderopvang en de voorschoolse educatie.
AdobeStock

Eén van de maatregelen onder de IKK-pijler ‘Kinderopvang is een vak’ is dat pedagogisch medewerkers beschikken over taalniveau 3F voor Mondelinge taalvaardigheid. Dit bestaat uit de deelvaardigheden spreken, luisteren en gesprekken voeren. Taalniveau B2 staat hieraan gelijk.

De eis gaat in per 1-1-2025. De actualisatie was nodig omdat de invoering voor de taaleis door de wetgever is uitgesteld naar 1 januari 2025 (was 2023). Daarnaast hebben de cao-partijen onlangs besloten dat diploma’s van Nederlandse opleidingen in het buitenland onder bepaalde voorwaarden volstaan voor het werken in de reguliere kinderopvang. De aantoonbaarheidseisen voor de voorschoolse educatie zijn ongewijzigd.

Factsheet

Ook de Factsheet Taaleis 3F (IKK) is geactualiseerd. Deze bevat feitelijke informatie over wat de taaleis inhoudt. Als handreiking voor werkgevers staan er ook tips en voorbeelden in over de implementatie en de borging. De Factsheet is voor leden van de BK beschikbaar achter de inlog. Deze is te vinden in het dossier IKK onder de documenten.

Download hier het Overzicht Taaleis 3F.

Het corona-virus heeft veel impact gehad, ook op onderzoeken naar en eisen voor de kinderopvang. Daardoor worden er maatregelen en onderzoeken uitgesteld, zoals de verplichte babyscholing en de taaleis. Deze gaan nu in per 2025 in plaats van 2023. Lees hier het hele verhaal

1 REACTIE

 1. Ik lees dat per 1-1-2025 alle mannen de taaltoets hebben gehaald?

  Zie de tekst van het Overzicht Taaleis 3F:
  26 Wat gebeurt er als een
  pedagogisch medewerker
  de taaltoets niet haalt?
  Dan kan ZIJ vanaf 1-1-2025 niet
  meer werkzaam zijn in de
  kinderopvang, m.u.v.
  gastouderopvang.
  Dan kan zij niet werkzaam zijn op
  een VE-groep.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.