Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pilot met startgroep voor peuters jaar verlengd

De landelijke pilot met de voorschool voor peuters in Nijmegen wordt met nog een jaar verlengd. Hiervoor heeft het ministerie meer budget voor vrijgemaakt.
De startgroep is bedoeld voor peuters vanaf 2
De startgroep is bedoeld voor peuters vanaf 2

Dit meldt De Gelderlander. Het ministerie van Onderwijs heeft besloten de landelijke pilot met de voorschool voor peuters in Nijmegen te verlengen. De proef die nu loopt op Integraal Kindcentrum (ikc) De Wieken in Nijmegen zal een jaar langer door lopen. Hiervoor krijgen de zogenaamde startgroepen extra budget van het ministerie.

Peuters met ontwikkelingsachterstand

Het experiment  met de startgroepen ging in september 2011 van start. De resultaten tot dusver zullen echter pas eind dit jaar bekend zijn. Daarom wil het ministerie de proef met nog een jaar verlengen. De startgroep is bedoeld voor peuters vanaf 2,5 jaar oud met een taal- of ontwikkelingsachterstand. In de startgroep moet deze achterstand spelenderwijs weggewerkt worden zodat het kind op hetzelfde niveau als zijn of haar leeftijdsgenootjes aan de basisschool kan beginnen.

Pm’er Monika doet oudergesprekken nieuwe stijl: ‘Door de enorme nadruk op de voorschoolse educatie is het volgen van een educatief programma en alles wat erbij hoort, zijn rapporten haast onontkoombaar tijdens het oudergesprek.’ Lees haar weblog >>

Het verschil met de bestaande voorschoolse educatie op peuterspeelzalen en kinderdagverblijven is dat het aanbod onder de verantwoordelijkheid valt van de betrokken basisschool. Ook krijgen de kinderen niet alleen begeleiding van pedagogisch medewerkers op mbo-niveau maar ook van hbo’ers. Voor de landelijke pilot trok het kabinet destijds in totaal ruim vier miljoen euro uit voor een periode van drie jaar. Het ministerie heeft nu besloten nog tot augustus 2016 geld in het project te steken.

Proeflocaties voorschool peuters

De Wieken, behorend tot de Sint Josephscholen, vormt met peuterspeelzaal De Wolfjes 1 van de 30 pilotscholen. In de regio Nijmegen behoren ook basisschool ’t Palet en peuterspeelzaal Springeling in Wijchen tot de proeflocaties.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.