Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Peutervoorziening niet ten koste van betaalbare babyopvang’

In een radiofragment van het EO-programma ‘Dit is de Dag’ voerden Sharon Gesthuizen (BMK) en Gjalt Jellesma (BOinK) een discussie over de meerwaarde van een basisvoorziening voor peuters. Jellesma vroeg in de uitzending aandacht vragen voor de betaalbaarheid van de opvang van kinderen tot 2/2,5 jaar.

‘Het ouderschapsverlof in Nederland blijft beperkt, dus we blijven ook opvang nodig hebben voor kinderen tot de peuterleeftijd. Als we ons met een basisvoorziening alleen richten op peuters, wordt de opvang voor de allerkleinsten misschien onbetaalbaar. Dat lijkt me niet wenselijk. Kinderdagverblijven moeten voor alle kinderen bereikbaar zijn: van 0 tot 4 jaar.’, aldus de BOinK-voorman.

Concurrentievervalsing

Toegang tot kinderopvangtoeslag voor alle 2- en 3-jarigen en samen naar de opvang is een uitstekend idee, vindt Jellesma. Maar dat in veel steden (voor)scholen zich alleen richten op de opvang van kinderen van 2,5 tot en met 3 jaar is zeer onwenselijk. ‘Er ontstaat een nieuwe breuk op 2/2,5 jarige leeftijd. Door alleen de grote maar veel minder dure groep 2- en 3-jarigen op te vangen, ontstaat er concurrentievervalsing en komt de opvang van 0- en 1-jarigen onder grote financiële druk te staan. De overheid moet consequent zijn. Keuzevrijheid mag niet in het geding komen. Een gelijk speelveld vraagt om een strikte scheiding tussen publiek en privaat geld en voldoen aan kwaliteitsregels zoals adequate binnen- en buitenruimte. Het is daarnaast de vraag of scholen over de competenties beschikken om met deze groep jonge kinderen te werken. Zo kan een op zich goed idee zomaar omslaan in een voor (werkende) ouders nadelige ontwikkeling.’

Financieel en politiek haalbaar

Sharon Gesthuizen, voorzitter van de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, sloot zich bij de wens van Jellesma aan. Zij denk alleen dat een eerste stap naar een basisvoorziening voor peuters politiek en financieel realistischer is dan een basisvoorziening voor alle kinderen. Uiteindelijk wil zij ook dat het ontwikkelrecht er komt voor iedereen. Maar dat zou dan een vervolgstap kunnen zijn.

Ontwikkelrecht

De BMK is één van de vijf initiatiefnemers van het invoeren van een ontwikkelrecht voor alle kinderen van 16 uur per week. In een akkoord hebben daarnaast ook de Brancheorganisatie Kinderopvang, de PO-Raad, Sociaal Werk Nederland en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten uiteengezet hoe zo’n ontwikkelrecht vormgegeven moet worden en hoe het gefinancierd kan worden. Minister van Onderwijs Arie Slob liet echter al snel weten geen meerwaarde te zien in een basisvoorziening voor kinderen.


Rinda den Besten en Sharon Gesthuizen schreven een opiniestuk in Trouw om opnieuw aandacht te vragen voor hun peuterplan. ‘De Kamer hoeft het plan dat al klaarligt alleen nog maar in te koppen’. Lees meer


Kinderen horen thuis

Bij de discussie over de basisvoorzieningen op Radio 1 schoof ook Deidre Beneke aan als gast. Zij is opvoedingsfilosoof en lector familycare. Zij ging eigenlijk helemaal niet in op het voorstel voor een peutervoorziening. Wel liet ze zich zeer kritisch uit over de kinderopvang in het algemeen als voorziening voor kinderen. ‘Een peuterjuf kan geen emotionele veiligheid bieden aan kinderen tussen de 2,5 en 4 jaar oud’, vond zij. Volgens de opvoedingsfilosoof zijn jonge kinderen beter thuis af en met één-op-één-contact met hun ouders. Zij bestreed bovendien dat jonge kinderen met elkaar spelen. ‘Samen spelen gebeurt pas vanaf 4 jaar.’

Gelukkige kinderen

De vergelijking die Beneke maakte met kinderen in India, Afrika en Curaçao, maakte weinig indruk op Jellesma en Gesthuizen. Jellesma: ‘Ik vergelijk het welzijn van kinderen liever met de ons omringende landen waar het juist gebruikelijk is dat kinderen vijf dagen naar de opvang gaan. In Scandinavische landen zijn kinderen zelfs nog gelukkiger dan de kinderen hier’. Gesthuizen voegde er nog aan toe dat kinderen in grote gezinnen ook geen één-op-één-contact met hun ouders hebben omdat zij die moeten delen met broers en zussen. Uiteindelijk kwamen de sprekers geen centimeter dichter bij elkaar. Beluister het radiofragment van Dit is de Dag hier terug (uitzending van 28 maart).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.