Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Peuterspeelzaal zit zonder slagkracht’

De financiering van het peuterspeelzaalwerk wordt ondergebracht bij de Wet kinderopvang, zo is te lezen in het regeerakkoord. Maar wat betekent dat? 'Vooralsnog roept het meer vragen op dan het antwoorden geeft' zegt Ton Biesta, voorzitter van het Landelijke Platform Peuterspeelzalen in het januari/februarinummer van tijdschrift Management Kinderopvang.
Peuterspeelzaalwerk

 

Biesta vindt dat het peuterspeelzaalwerk, vooral door overheidsingrijpen al tweeëneenhalf jaar zonder slagkracht zit. ‘Het peuterspeelzaalwerk is de speelbal van het Rijk en de gemeente’ aldus Biesta. De invoering van de wet OKE is een voorbeeld van hoe het niet moet vindt hij. ‘Die is alweer achterhaald bij de invoering.’Lappendeken
De voorzieningen voor voorschoolse opvang zijn een grote lappendeken. In sommige gemeenten hebben peuterspeelzalen het zwaar, in andere gemeenten bestaan er wachtlijsten. En dan zijn er nog de peutergroepen, nulgroepen en het onlangs gestarte Peutercollege in Rotterdam.Achterhoedegevecht
Biesta: ‘De peuterspeelzaal is overgeleverd aan de lokale opvattingen. In sommige gemeenten slagen acties tegen bezuinigingen, in andere is het een achterhoedegevecht en verdwijnt de peuterspeelzaal. Kete Kervezee van de PO-Raad Taskforce Kinderopvang/Onderwijs ziet juist nu kansen liggen, nu door de krimp meer urgentie is om samen te werken.

VNG
Ook voor de VNG is vooralsnog onduidelijk wat het regeerakkoord betekent voor de financieringsstromen van peuterspeelzalen. Want ligt de coördinatie straks bij de gemeenten of het Rijk en hebben alle ouders (werkend en niet werkend) straks recht op kinderopvangtoeslag?

In Management Kinderopvang januari/ februari 2013 laat Eindhoven zien hoe zij al invulling heeft gegeven aan één stelsel voor kinderopvang en peuterspeelzaalwerk.

Bron: Management Kinderopvang, Astrid van de Weijenberg
ANP Photo, Koen Suyk

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.