Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Peuterspeelzaal met vrijwilligers mag niet

Er zit niks anders op, ook peuterspeelzaal 't Hinnepykje in Sneek moet na 35 jaar overstappen op betaalde leidsters op de groepen. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher heeft, na Kamervragen van CDA-Kamerlid Pieter Heerma, opnieuw bevestigd dat er geen uitzonderingen op deze regel mogelijk zijn.
Peuterspeelzaal met vrijwilligers mag niet
Foto: ANP Photo

Heerma vindt het onbegrijpelijk dat de peuterspeelzaal, die de zaakjes prima op orde heeft, nu verplicht is om ouders te betalen en vervolgens subsidie op te strijken van de gemeente. In Trouw zegt hij ‘Hoe kun je in een tijd van bezuinigen, en in een tijd waarin actief wordt beleden door het kabinet dat mensen meer zelf moeten doen, zeggen tegen mensen die zich onbetaald inzetten: dat mag niet?’


Wet OKE

In 2010 werd de wet OKE aangenomen, ook wel de harmonisatiewet genoemd. Hierin werd bepaald dat de kwaliteit van het peuterspeelzaalwerk verbeterd moest worden. Per groep moet sindsdien minimaal één beroepskracht opgeleid en betaald zijn. De andere mag wel vrijwillig op de groep staan. De achterliggende gedachte van de regel is dat peuters met een vaste beroepskracht meer continuïteit geboden krijgen.


OuderParticipatieCrèches

Wat


Asscher betreft  zijn uitzonderingen op deze regel nooit mogelijk. Asscher maakt al wel jarenlang een uitzondering op OuderParticipatieCrèches (OPC’s). Deze crèches worden geleid door ouders zelf. Heerma begrijpt niet waarom de OCP’s wel als uitzondering mogen bestaan, maar de vrijwillige peuterspeelzaal niet. Dat terwijl er bij ’t Hinnepykje na 35 jaar en met 18 vrijwilligers nooit iets is misgegaan.


Cao en salaris

Bij ’t Hinnepykje in Sneek hebben ze zich bij de situatie neergelegd. Dat betekent een subsidie-aanvraag regelen, een cao invoeren voor de leidsters en bijna een tientje per uur salaris voor de ouders op de groepen. Gerda Sluyter in Trouw:

‘We willen er niet mee stoppen. Dit is de wet. Dan kost het maar geld, dan nemen we die subsidie wel. We hebben de knop omgezet. Het plaatje voor het volgend jaar is bijna klaar.’Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.