Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Peuters uit lage inkomens minder vaak naar opvang

Peuters uit gezinnen met een laag inkomen gaan minder vaak naar de peuterspeelzaal en de kinderopvang dan peuters uit gezinnen met een midden of hoger inkomen. 40 procent van hen blijft thuis. In hoge inkomens is dit slechts 8 procent.
Hoe hoger het inkomen
Hoe hoger het inkomen

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van alle peuters in Nederland ging 20 procent in 2013 naar geen enkele vorm van opvang: noch naar de peuterspeelzaal, de kinderopvang of de gastouder. Dat waren in 2013 72 duizend kinderen. Van de peuters die wel naar de opvang gingen, ging het grootste deel naar de formele kinderopvang: 43 procent. 28 procent ging naar de peuterspeelzaal en 9 procent combineerde de peuterspeelzaal met het kinderdagverblijf.

Lage en hoge inkomens

Hoe lager het inkomen van de ouders van een peuter hoe vaker kinderen thuis blijven. Daarna is de peuterspeelzaal het meest populair (45 procent) en daarna opvang door een gastouder of in een kinderdagverblijf. Hoe hoger het inkomen, hoe minder kinderen gebruik maken van de peuterspeelzaal en hoe meer kinderen naar de formele kinderopvang gaan. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het recht op kinderopvangtoeslag bij tweeverdieners. Gemiddeld betaalden ouders in 2013 63 euro per maand voor de opvang van hun peuter in de peuterspeelzaal.

In 2014 is er voor het tweede jaar achter elkaar minder beroep gedaan op kinderopvangtoeslag. In 2013 daalde het gebruik van kinderopvangtoeslag harder dan vorig jaar, maar toch nam het aantal aanvragen opnieuw af tot 491.000. Lees meer >>

Opvang voor alle peuters

Tijdens Prinsjesdag werd bekendgemaakt dat er 60 miljoen euro vrijkomt om opvang voor peuters mogelijk te maken. Dit geld wordt verdeeld onder gemeenten die zelf mogen bepalen hoe ze het geld inzetten om een groter bereik onder peuters te realiseren. In de huidige regels valt een deel van de peuters nog tussen wal en schip. Als één ouder werkt of geen ouder werkt, maar er is ook geen sprake van een (taal)achterstand, heeft een gezin geen recht op kinderopvangtoeslag maar ook niet op VVE-subsidie. Door deze investering hoopt minister Asscher van Sociale Zaken alle peuters gelijke kansen te bieden.

Minister Asscher trekt in 2016 geld uit om kinderopvang voor alle peuters mogelijk te maken. Lees meer over zijn plannen >>

2 REACTIES

  1. voor kinderen waarvan de ouders niet werken is er inderdaad nu niets maar voor kinderen waarvan de ouders een minimum loon verdienen.(alleenstaand of allebei weinig verdienen) daarvoor is het dagverblijf veel voordeliger dan de peuterspeelzaal. ze betalen dan maar 7a8 procent. Voor 6,50 eigen bijdrage kan een kind de hele dag naar en kinderdagverblijf vaak inclusief eten ,drinken en luiers.

  2. Lees alle reacties
  3. De peuters in de gemeente Harlingen mogen al sinds 2013 gratis naar de peuterspeelzaal. Alle peuters mogen 7 uren per week de peuterspeelzaal kosteloos bezoeken en doelgroepkinderen zelfs 10,5 uur per week. In 2013 zijn alle peuterspeelzalen als 'voorschool' naar de schoolgebouwen verhuisd. De gemeente Harlingen telt 6 IKC's waarin basisonderwijs, kinderopvang, VVE voorschool en Jeugdteam zijn gehuisvest, waardoor vanaf jonge leeftijd de kinderen goed worden begeleid, gevolgd en ondersteund. Aanleiding van dit gemeentelijk stimuleringsbeleid – vorming IKC, gratis peuterspeelzaal en begeleiding – was een (negatief) GGD rapport over de jeugd van Harlingen. http://www.peuterspeelzalenharlingen.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.