Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Personenregister Kinderopvang komt er definitief in 2018

Het duurt langer dan verwacht, maar het personenregister gaat er dan toch echt komen in de kinderopvang. Minister Asscher verwacht dat het register in het eerste kwartaal van 2018 wordt ingevoerd. Hiermee is definitief een veiliger alternatief gevonden voor de continue screening.
Personenregister2018.jpg
Het personenregister is een uitgebreidere versie van deze screening omdat ook stagiaires

Dit maakt de minister van Sociale Zaken bekend in een verzamelbrief over kinderopvang aan de Tweede Kamer. Eerder maakte Asscher al bekend dat DUO de uitvoerder wordt van het personenregister. Een besluit hierover was uitgesteld nadat er problemen waren bij het inrichten van het beheer en de ICT-omgeving. De minister heeft vervolgens onderzoek laten doen naar de slagingskans van een personenregister onder DUO en alternatieven. Daaruit bleek dat het scenario met DUO als uitvoerder een verantwoorde keuze is.

Continue screening

Het personenregister lijkt sterk op de continue screening die nu al gehanteerd wordt in de kinderopvang. Dat betekent dat als kinderopvangprofessionals, en in de gastouderopvang volwassen huisgenoten van de gastouder, een strafbaar feit plegen dat veilig opvangen van kinderen belemmert, er een signaaltje wordt verstrekt naar de betreffende gemeente. Deze geeft dit door aan de werkgever en als de VOG ontbonden wordt, kan deze persoon niet langer meer werkzaam zijn in de kinderopvang. Het personenregister is een uitgebreidere versie van deze screening omdat ook stagiaires, vrijwilligers en uitzendkrachten eronder vallen.

De veiligheid en kwaliteit van de kinderopvang is sinds de zedenzaak vijf jaar geleden verbeterd. Dit zeggen kinderopvangprofessionals, belangenorganisaties, brancheorganisaties en andere betrokkenen bij de kinderopvang in een onderzoek van PricewaterhouseCoopers (PwC). Lees meer over dit onderzoek

Wilt u ouders informeren over de definitieve invoering van het personenregister in de kinderopvang vanaf 2018? En wat dit ongeveer inhoudt? Download dan een korte tekst die u kunt delen in uw nieuwsbrief of website. Download de tekst

Download hier de verzamelbrief kinderopvang