Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pedagogische component als extraatje voor starters

Algemene verkorte Zorg en Welzijn-opleidingen bieden niet voldoende pedagogische inhoud voor gastouders om aan alle eisen te voldoen. KennisNetwerk GastouderOpvang (KNGO) komt daarom met een losse pedagogische component waarmee startende gastouders zich breder kunnen kwalificeren.
Pedagogische component als extraatje voor starters
Foto: ANP Photo

Gastouders moeten minimaal een mbo-2 diploma op zak hebben om aan de slag te mogen gaan. Veel gastouders kiezen echter liever voor een pedagogische opleiding zoals Pedagogisch Werk niveau 3 of 4. Er zijn ook verkorte Zorg- en Welzijntrajecten die wat meer toegesneden zijn op het vak gastouder. Maar door een subsidiestop zijn deze opleidingen niet meer beschikbaar: startende gastouders zijn daardoor weer aangewezen op andere opleidingen. Cynthia van Mulekom van KNGO wil deze impasse gebruiken om de opleidingen nog beter toe te spitsen op de opleidingsvraag van gastouders. Ze is hierover met diverse opleiders in gesprek.

Overzicht opleiders

Op KNGO.nl staat een overzicht van aanbieders van verkorte Zorg- en Welzijnopleidingen voor gastouders. Hierbij is aangegeven wat inclusief is en wat niet. Is de opleiding bijvoorbeeld inclusief stage? Zijn er lesuren op locatie of is het thuisstudie? Hoe lang duurt de opleiding? En wat kost het? Op deze en meer vragen geeft KNGO antwoord.

Vier pedagogische doelen

Om startende gastouders op weg te helpen, start KNGO de ‘Pedagogische component’. Hiermee kan een gastouder zich gericht verdiepen in de kennis, competenties en middelen die nodig zijn om aan de vier pedagogische basisdoelen uit de Wet Kinderopvang te werken.  De Pedagogische component staat gelijk aan 20 studie-uren en kost 85 euro. Daarvoor krijg je o.a. het Boek Pedagogisch kader gastouderopvang, videotrainingen van KinderWijs-tv (en andere literatuur).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.