Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Pas op voor oneerlijke concurrentie lucratieve peuteropvang’

De Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) vraagt staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken om de kosten voor de kinderopvang in 2019 goed te monitoren en budget achter de hand te houden als er ongewenste situaties ontstaan. Ook wijst de BMK op oneerlijke concurrentie als nieuwkomers zich vooral richten op de lucratieve opvang van twee- en driejarigen.
Fotolia

Dit zegt de BMK in een reactie op de eigen website na het besluit van staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) om de uurtarieven voor 2019 niet verder te verhogen. Als kinderopvangorganisaties hun uurtarieven gaan verhogen, dan moeten ouders het verschil met de maximum-uurprijs netto bijbetalen. De BMK denkt dat goed gekeken moet worden naar verschillen die ontstaan tussen kinderopvangaanbieders.

Meer geld kwijt

BMK gaf de reactie al vorige week nadat staatssecretaris aan de Tweede Kamer had laten weten de maximum-uurtarieven niet verder te verhogen. Deze reactie is eerst intern gedeeld en deze week naar buiten gebracht. Eerder reageerden de Brancheorganisatie Kinderopvang en BOinK ook al dat zij zich zorgen maken. Beide organisaties trokken aan de bel over de mogelijk nadelige effecten van het besluit van Van Ark. Voor sommige groepen ouders gaat dit betekenen dat zij volgend jaar meer geld kwijt zijn aan kinderopvang.

Nieuwe toetreders

De BMK wijst nog specifiek op de oneerlijke concurrentie die kan ontstaan omdat op dit moment generieke uurtarieven worden gehanteerd voor de opvang van nul- tot vierjarigen. De opvang van nul- en éénjarigen is echter een stuk duurder is dan die van de peuteropvang. Dit brengt het risico met zich mee dat het voor aanbieders (en vooral de mogelijk nieuwe toetreders op de markt) op termijn lucratief wordt om alleen twee- en driejarigen op te vangen gezien de lagere kosten. Ook is een scenario denkbaar waarin scholen de groep van twee- en driejarigen opvangt.

Lange wachtlijsten

Sharon Gesthuizen (voorzitter BMK): ‘Je moet je bewust zijn van de mogelijkheid van zo’n worst case scenario, en rekening houden met de eventuele negatieve gevolgen ervan. Daarmee zouden immers  lange wachtlijsten voor baby’s kunnen ontstaan door een tekort aan baby-opvangplaatsen, of dat de prijzen voor baby-opvang sterk gaan stijgen. Heel vervelend voor ouders natuurlijk.’ De BMK legt een relatie met de arbeidsparticipatie van vrouwen en de slechte positie die Nederland in Europese ranglijsten inneemt.

Toeslagsysteem op leeftijd

Eerder al liet Geert de Wit namens de BMK op Kinderopvangtotaal doorschemeren voorstander te zijn van een toeslagsysteem dat gebaseerd is op leeftijd. De Wit: De Wit: ‘Van Ark heeft 248 miljoen euro in het regeerakkoord meegekregen. Besteed dat verstandig, is mijn advies. En ontwikkel een toeslagsysteem, gebaseerd op leeftijd voor 0- tot 4-jarigen. Dat zou een oplossing kunnen zijn voor de oneerlijke concurrentie en het verdringingseffect dat nu ontstaat. De eenheid in uurtarieven werkt marktverstorend.’

2 REACTIES

  1. Een wijzend waarschuwende vinger..van de brancheverening.

    Nieuwe frisse initiatieven lijken mij welkom op de markt.
    De meelopers die dir de vve methodes eisen van medewerkers het lijk mij dat die groep onderzoek ontbeert.
    Meer vrijheid van denken over de betekenis van de pedagogische cultuur
    Zelbewustzijn en echt aansluiten bij de ontdekkingsvreugd van kleine kind..
    Meer kinderdagverblijven die
    Echt waarnemend werken zingen bewegen die weten de markt te vinden.
    Ondernemers met lef in oorspronkelijke zin..nodig in de cultuur waar grote bedrijven hangen in hun licenties.

  2. Lees alle reacties
  3. Terechte opmerking. Een peuterspeelzaal kan met veel minder personeel toe dan een babypopvang. Generieke tarieven passen daar niet bij, in een vrije markt zullen dan verschuifeffecten optreden. Subsidieer de kosten waar de regels ze noodzakelijkerwijs veroorzaken. Voor ouders zou dat een gelijkblijvend tarief door de jaren heen mogen opleveren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.