Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Parttimers bepalen mede het geluk van kinderen

Kinderen in Nederland zijn gelukkiger dan kinderen in andere westerse landen. Volgens psycholoog Erik Jan de Wilde van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) komt dit voor een groot deel doordat ouders in Nederland parttime werken en daardoor meer tijd hebben om met hun kinderen door te brengen.
Parttimers bepalen mede het geluk van kinderen
Foto: ANP Photo

‘De enorme groep papa’s en mama’s die 3 of 4 dagen werkt, is het enige dat ons onderscheidt van ouders in andere landen. Daar zien wij het succes in. Kinderen besteden in Nederland veel meer tijd met hun ouders. Dat maakt ze gelukkiger’, vertelt De Wilde in het Algemeen Dagblad.

Praten met ouders

Unicef onderzocht in 29 ontwikkelde landen wat het welbevinden is van kinderen. Nederlandse kinderen gaven aan heel gelukkig te zijn. Ze kunnen vrijuit praten met hun ouders, vinden hun klasgenootjes over het algemeen aardig en eten gezond. Nederland scoort hoog op het onderdeel ontbijten. Waar kinderen dat in andere landen overslaan, eten Nederlandse kinderen massaal met het gezin een ontbijt. Het enige dat slecht scoort in het Unicef-onderzoek, is het eten van voldoende fruit.

Scandinavië

Met deze scores laat ons land de bejubelde Scandinavische landen ver achter zich. De Wilde: ‘In Zweden, Noorwegen en Finland is de kinderopvang geweldig geregeld. In Nederland is het misschien wat karig geregeld in de babytijd, maar een groot aantal vaders en moeders kan wel minder gaan werken. Dat heeft zijn weerslag op de kinderen.’ De Wilde wil dat het taboe op parttime werken bij het grofvuil wordt gezet.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.