Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer samenwerking zorg, onderwijs en opvang nodig

Pedagogische, educatieve en zorgmedewerkers moeten de kennis over kinderen beter uitwisselen. Proeftuinen door heel het land moeten deze samenwerking stimuleren en zo werken aan de 'pedagogische professional van de toekomst'. Dat is de ambitie en de focus van project PACT van het Kinderopvangfonds.
Meer samenwerking zorg
Foto: ANP

De voorzieningen voor jonge kinderen zijn nu nog te versnipperd over de sectoren, aldus het programma. Het project is daarom gericht op een nauwere samenwerking tussen onderwijs, kinderopvang, peuterwerk en (jeugd)zorg. Zo moet er een sterke pedagogische omgeving ontstaat waarin wordt gewerkt aan de ‘pedagogische professionals van de toekomst’.

Proeftuinen

In de proeftuinen werken kindcentra met PACT-thema’s, zoals: bouwen aan partnerschap met ouders of bouwen aan een team. Vraagstukken zijn bijvoorbeeld: ‘Hoe ontwikkelen we een goed samenwerkend team in een geïntegreerde pedagogische omgeving? Wat heb ik als onderwijskundige, zorg- en pedagogische professional nodig om in zo’n omgeving te werken? Hoe kan ik leren van collega’s? Welke leiderschapsskills zijn er nodig?’ Het programma werkt met de voorlopers samen om de opgedane kennis landelijk te delen met andere organisaties.

Publicaties

De proeftuinen gaan aan de slag met twee publicaties van PACT: Samen voor Alle Kinderen en 21st century skills van professionals 0-tot 6-jarigen. Beide brochures geven uitgangspunten voor een sterke pedagogische omgeving voor jonge kinderen. De brochures zijn op de website van het initiatief te downloaden.

PACT

PACT is een programma van Het Kinderopvangfonds. In het project wordt nauw samengewerkt met wetenschappers (zoals hoogleraar kinderopvang Ruben Fukkink en lector Integraal Jeugdbeleid Jeannette Doornenbal), met het initiatief Kindcentra 2020 en de kopgroep Wethouders voor kindcentra. Het project bouwt voort op eerdere projecten, zoals Alert4You.

Gemeenten die deel uitmaken van de Kopgroep wethouders lopen voorop bij het realiseren van Integrale Kindcentra (samenwerking tussen kinderopvang en brede scholen). In de handreiking geven de wethouders advies aan gemeenten die ook willen toewerken naar integrale basisvoorzieningen voor kinderen (0-12 jaar). Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.