Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Overheid kan veiligheid kinderen niet waarborgen

Overheid kan veiligheid kinderen niet waarborgen

De overheid kan de veiligheid van jonge kinderen tot twaalf jaar in de thuissituatie niet voldoende waarborgen. Dit vindt de Onderzoeksraad voor veiligheid naar aanleiding van onderzoek naar 27 gevallen van kindermishandeling met fatale en bijna fatale afloop.

Liever niet in privésfeer ingrijpen
Naast de verantwoordelijkheid van ouders heeft de overheid een taak als het gaat om het waarborgen van de veiligheid van kinderen. Maar in onze samenleving is een grote terughoudendheid als het gaat om ingrijpen in de privésfeer van gezinnen. De Onderzoeksraad vindt dat als er al eens sprake lijkt te zijn van kindermishandeling dat betrokken professionals te lang de mening van ouders voorop stellen waardoor de overheid weinig invulling aan de zaak kan geven.

Overheid moet kunnen optreden
Omdat beroepskrachten die een gezin hulp verlenen niet verplicht zijn om mee te werken aan onderzoeken naar kindermishandeling, zijn zij ook onvoldoende in staat om een goede risico-inventarisatie te maken met betrekking tot de veiligheidssituatie van het kind. De Onderzoeksraad beveelt daaom aan dat de overheid de jeugdzorg in staat moet stellen om op te treden wanneer een melding wordt gedaan over een vermoeden van kindermishandeling.

Duidelijkere kaders
Verder beveelt de Onderzoeksraad aan dat de professionaliteit in het kindveiligheidsstelsel wordt vergroot. Dit kan gebeuren door het aanscherpen van professionele richtlijnen, het vaker inzetten van forensisch-medische kennis om letsel te beoordelen en het bevorderen van intern toezicht. Ook moeten beroepskrachten die zich zorgen maken over de veiligheid van een kind duidelijkere kaders krijgen wanneer zij wel of niet moeten melden en moet er een aanpak komen voor het voorkomen van herhaling bij dezelfde ouders.

Lees hier het complete onderzoek >>

1 REACTIE

  1. Idd slecht!Mijn kind is ook mishandeld geweest door mijn ex,en het AMK heeft alleen maar telefoninsch contact opgenomen met haar en verder alles overgedrgaen aan de politie en psz etc…..en dan krijg je de aangiften en heb je bewijs dat er sprake is van mishandeling van het AMK en dat de verhalen van haar niet overeenkwamen met de verwondingen,foto,getuigen dat ik aan het werk was en noem maar op,maar zelfs dat is dan voor de officier van justitie niet voldoende bewijs!!!!Hallo we hebben het gvd over een kind pas gvd DIE REGELS EN WETTEN AAN!!!zulke zaken moeten tot het bod toe uitgezocht worden!!En mijn mening is dat deze zaak wel degelijk bewezen had kunnen worden!!!En ik heb het nu over mijn kind,maar ow wie weet hoeveel kinderen dit ondergaan,te triest voor woorden dat de wet en de regeltjes hier in nederland zo krom zijn als de achtekant van een varken!!!!echt misselijkmakend!DOE ER WAT AAN!!!!en zorg idd voor de veiligheid van onze kinderen!!!