Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Overbezorgde ouders zorgen voor ongelukkige kinderen

Overbeschermende ouders kunnen hiermee psychologische schade veroorzaken bij hun kinderen.
Kinderen zijn ongelukkiger als hun ouders overbeschermend zijn.
Kinderen zijn ongelukkiger als hun ouders overbeschermend zijn. - Foto: Free Images

Dat blijkt uit grootschalig Brits onderzoek aan University College London, meldt The Independent. In totaal werden ruim tweeduizend Britten van hun tienerjaren tot en met hun 64e gevolgd. Door middel van vragenlijsten werd in kaart gebracht hoe gelukkig de deelnemers zich voelden en werd dit afgezet tegen de soort opvoeding die zij van hun ouders hadden gekregen.

Onder controle

‘We ontdekten dat het leven van mensen wiens ouders hen verantwoordelijkheden gaven, meer bevredigend was dan dat van de mensen wiens ouders de boel onder controle probeerden te houden en die hun kinderen minder lieten beslissen’, aldus onderzoeker dr. Mai  Stafford.

Psycholoog Lester Hoekstra vindt dat ouders veel minder met hun kinderen in discussie hoeven te gaan. Lees meer >>

‘Psychologische controle kan de onafhankelijkheid van het kind beperken en zorgt ervoor dat het lastiger wordt om hun eigen gedrag op latere leeftijd te reguleren’, aldus Stafford. Voorbeelden van psychologische controle is inbreuk maken op de privacy van het kind en het kind niet zelf keuzes laten maken.

1 REACTIE

  1. Het lijkt mij in deze van belang om dus niet alleen symptomen te bestrijden – ongelukkige kinderen proberen weer gelukkig te laten zijn – maar vooral op zoek te gaan naar de oorzaak van de problemen. Wat maakt dat ouders overbezorgd zijn?
    Mijns inziens ligt er veel druk op ouders, zij worden continu vanuit de media en wetenschap geconfronteerd met zaken die zij 'niet goed doen'. Dit gaat er echt niet voor zorgen dat ouders de controle meer loslaten, aannemelijk is dat zij juist meer de controle proberen vast te houden…
    Simon Hay

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.