Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouders willen overzicht

Ouders die zich oriënteren op de kinderopvang, weten hierover voldoende informatie te vinden. Maar er is wel behoefte aan één centraal (online) punt, waar betrouwbare informatie overzichtelijk gerangschikt is. Dit blijkt uit onderzoek van Motivaction, in opdracht van het ministerie van SZW.
iStock

Onderzoeksbureau Motivaction heeft in dit onderzoek veel informatie naar boven gehaald over wat precies de behoefte is van ouders, wanneer ze informatie zoeken over de kinderopvang. Ook geeft het onderzoek aanknopingspunten over wanneer ouders ontvankelijk zijn voor het ontvangen van informatie vanuit kinderopvangorganisaties. Zo blijkt dat tussen de drie en zes maanden zwangerschap een perfecte timing is voor het aanbieden van informatie over de kinderopvang. Maar ouders zoeken ook op andere momenten informatie, bijvoorbeeld als een kind naar school gaat en bso nodig heeft.

Centraal punt

Ouders zijn over het algemeen tevreden over de informatievoorziening rondom kinderopvang. De enige kritiek is met name dat deze informatie nogal versnipperd is over verschillende bronnen. Daarom pleiten ouders in het onderzoek dat er één centraal punt (website) komt waar ze alles kunnen vinden over de kinderopvang. Deze site moet betrouwbaar en onafhankelijk zijn en informatie geven over de wettelijke regelingen, kinderopvangtoeslag (en een rekentool zodat ze kunnen zien waar ze recht op hebben) maar ook over locaties in hun buurt. Er is behoefte aan een vergelijking waarbij je op basis van wensen en je woonplek, een aantal suggesties krijgt voor geschikte kinderopvanglocaties.

Onderbuikgevoel

Opvallend is ook dat vooral de ervaringen en informatie van mensen die dichtbij staan belangrijk en als betrouwbaar gezien worden. Dit geldt zowel voor het eigen netwerk (familie, vrienden, buren) als voor de verloskundige/kraamhulp. De (Rijks)overheid/GGD/Belastingdienst worden wel bezocht als het financiële zaken en regels/kwaliteitseisen betreft. Informatie vanuit kinderopvanglocaties/organisaties zijn de meest geraadpleegde informatiebronnen. De definitieve keuze voor kinderopvang wordt op onderbuikgevoel gemaakt. Partners worden daarin wel betrokken, maar de meeste moeders geven aan zelf de doorslaggevende keuze te maken of de sfeer van de opvang goed genoeg voelt om hún kind achter te laten.

Vervolg

Staatssecretaris Van Ark heeft het Motivaction-onderzoek naar de Tweede Kamer gestuurd. In de begeleidende brief schrijft ze dat ze de Kamer eind dit jaar zal informeren over vervolgstappen. Daarbij zal ze de doorontwikkeling van de ‘In-één-oogopslag’ betrekken (een overzichtelijke, visuele samenvatting van het inspectierapport van de GGD-toezichthouder, bedoeld om ouders eenvoudig een goed en betrouwbaar beeld te geven van de kwaliteit van een opvanglocatie). Op dit moment is het ministerie met betrokken partijen bezig om dit systeem te verbeteren. Het streven is om deze verbeterde versie op 1 januari 2020 voor ouders beschikbaar te stellen.

Lees hier het rapport ‘Onderzoek informatiebehoefte kinderopvang’ van Motivaction >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.