Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouders tevreden over leefstijladvisering

In het project Samen Gezond Groot! geleid door Amsterdam UMC kijken JGZ-professionals samen met ouders naar vernieuwing van de leefstijladvisering. Uit een enquête blijkt dat de betrokken ouders over het algemeen positief zijn over de huidige leefstijladvisering door JGZ-professionals.
Adobestock

Jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen adviseren ouders over een gezonde leefstijl van hun kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Op deze manier helpen de JGZ-professionals de ouders om een basis te leggen voor een gezonde leefstijl en zo overgewicht en andere leefstijl-gerelateerde ziekten bij de kinderen te voorkomen.

Bij het advies gebruiken de JGZ-professionals negen richtlijnen. Gebleken is dat de richtlijnen uiteenlopende leefstijladviezen bevatten die soms zelfs tegenstrijdig zijn. Waarschijnlijk mede hierdoor worden richtlijnen tijdens consulten niet of onvolledig uitgevoerd.

Samen Gezond Groot!

In het project Samen Gezond Groot! (SGG) onderzoeken JGZ-professionals van een viertal JGZ instellingen samen met ouders naar overlap en tegenstrijdigheden van de JGZ-richtlijnen voor leefstijladvisering. Met de ouders worden ideeën verzameld over aanpassingen van leefstijladviezen.

De ervaringen met betrekking tot ouderparticipatie in Samen Gezond Groot worden uiteindelijk samengevat in een handreiking om ouderparticipatie in de JGZ te vergroten.

Ouders tevreden

Voor SGG hebben inmiddels meer dan 400 ouders een vragenlijst ingevuld en zijn in totaal 80 JGZ-professionals en ouders geïnterviewd over hun ervaringen en behoeften ten aanzien van leefstijladvisering. De resultaten van de enquête werd onlangs gepresenteerd tijdens een werkconferentie in het kader van het project. Tijdens de conferentie kwamen 30 JGZ-professionals, -managers, ouders, onderzoekers en adviseurs samen om vernieuwing van de leefstijladvisering voor ouders van 0-4 jarigen vorm te geven.

Uit de enquête kwam naar voren dat leefstijl in bijna elk consult ter sprake komt, meldt projectleider Amsterdam UMC. Daarnaast bleken ouders die deelnamen aan het onderzoek over het algemeen heel tevreden over de huidige leefstijladvisering.

Tijdens de conferentie gingen de JGZ-professionals en ouders met hun ideeën over vernieuwing de leefstijladvisering aan de slag. Eén idee werkten ze concreet uit. Twee van de vier groepen willen met het thema beeldschermgebruik verder in hun eigen organisatie. De anderen gaan aan de slag met leefstijl in brede zin en gaan daarmee vernieuwen. Als afsluiting presenteerde iedere groep hun idee in een pitch.

Vervolg project

De komende periode gaan de werkgroepen hun ideeën verder ontwikkelen en uitvoeren in de eigen organisatie. Ook gaan de onderzoekers de vernieuwingen evalueren.

Bron: Amsterdam UMC en ZonMw

De Gezondheidsraad heeft richtlijnen opgesteld die aangeven hoeveel kinderen van 4-18 jaar moeten bewegen om gezond te blijven. Maar over jongere kinderen zeggen die Beweegrichtlijnen niets. Wat zeggen buitenlandse beweegrichtlijnen voor kinderen van 0-4 jaar? Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.