Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouders moeten miljoenen voor opvang kind terugbetalen

Appelbloesem

Zo’n 300 ouderparen moeten de fiscus in totaal enkele miljoenen euro’s terugbetalen die ze volgens de Belastingdienst ten onrechte hebben ontvangen als tegemoetkoming voor de opvang van hun kinderen. Sommige ouders moeten bedragen tot bijna 30.000 euro ophoesten.

Dat is het gevolg van een uitspraak van de Raad van State, die in een langlopende zaak de Belastingdienst in het gelijk heeft gesteld.

De Appelbloesem
De ouders lieten enkele jaren geleden de kinderopvang via het gastouderbureau De Appelbloesem, dat inmiddels failliet is, in het Drentse Beilen regelen. Dat zou de zaken niet goed op orde hebben gehad en ouders verkeerde en misleidende adviezen hebben gegeven over onder meer de verplichte eigen bijdrage.

Schenking
Veel ouders maakten gebruik van de mogelijkheid dat eigen familie (vaak opa’s en oma’s) als gastouder fungeerde. De verplichte eigen bijdrage kon worden ontweken, als de familie die ’terugschonk’. In de zaak die bij de Raad van State diende, oordeelde de bestuursrechter dat zo’n schenking op zich niet onrechtmatig is, maar wel officieel had moeten worden vastgelegd. Omdat dat niet is gebeurd, mag de Belastingdienst de hele tegemoetkoming terugvorderen, vaak vele duizenden euro’s.

Strafrechtelijk onderzoek
De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) deed in 2009 een inval bij De Appelbloesem, na vermoedens van fraude. Veel ouders besloten daarna voor andere kinderopvang te kiezen, waardoor het bedrijf een jaar later failliet ging. Het strafrechtelijk onderzoek naar de handel en wandel van het bureau loopt nog. De zaak rond De Appelbloesem was mede aanleiding om de regelgeving voor gastouderopvang drastisch te wijzigen.

Bron: ANP
ANP Photo, Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.