Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ouders moeten kinderen meer zwemlessen geven’

Ouders zouden er voor moeten zorgen dat hun kinderen niet alleen zwemdiploma A halen, maar ook B en C. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) deed die oproep.
'Als we de zwemcultuur in Nederland blijven afbreken
'Als we de zwemcultuur in Nederland blijven afbreken

Aanleiding is het overlijden afgelopen zondag van een veertienjarige jongen in de Maarsseveense Plassen en een oproep van de Reddingsbrigade Nederland om het schoolzwemmen weer verplicht te stellen. Schippers wil dat laatste niet. Ze wijst erop dat eerder is afgesproken dat schoolzwemmen een verantwoordelijkheid is van gemeenten, scholen en ouders. Maar ze is het wel met directeur Raymond van Mourik van de Reddingsbrigade eens dat zwemles ontzettend belangrijk is. Ouders en kinderen moeten na diploma A niet stoppen. ‘Geef je kind nog echt even die paar extra zwemlessen zodat ze B en C ook halen. Want daar zit de crux. A wordt gedaan, nou B en C nog.’

Verplicht schoolzwemmen

Van Mourik wil wel dat het verplichte schoolzwemmen terugkomt. ‘Als we de zwemcultuur in Nederland blijven afbreken, krijgen we Poolse toestanden waar jaarlijks honderden mensen verdrinken’, waarschuwt Raymond van Mourik in De Telegraaf.

Allochtone kinderen

Zijn oproep komt nadat zondag een veertienjarige jongen uit Utrecht was verdronken in de Maarsseveense Plassen. Ook de Omar al Farouq-moskee in Utrecht, waar de verdronken jongen leerling was, gaat ouders wijzen op het belang van zwemles. Volgens het moskeebestuur denken veel Marokkaanse ouders dat zwemles niet belangrijk is, omdat het geen verplicht schoolvak is. Dit jaar zijn er al elf mensen in Nederland verdronken, veelal omdat ze niet goed konden zwemmen. Uit eerder onderzoek blijkt dat vooral de zwemvaardigheid van allochtone kinderen te wensen overlaat.

‘Het niveau van kinderen die nu klaar zijn met zwemles, baart ons grote zorgen.’ Dat zei directeur Jan Kossen van zwembond KNZB in het Hofbad in Den Haag. In april 2014 werd een nieuwe zwemmethode geïntroduceerd die het zwemniveau van kinderen moet opschroeven: SuperSpetters. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.