Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouders kiezen voor versnipperd zomerprogramma

Ouders puzzelen wat af in de zomervakantie. Een paar dagen naar opa en oma, een week op kamp, samen twee weken op vakantie en af en toe naar de bso. De redactie van Intermediair vroeg ouders hoe zij de zomer indelen. Vier op de vijf stellen met kinderen in de basisschoolleeftijd blijkt te worstelen met de invulling van zes weken schoolvakantie.
Ouders kiezen voor versnipperd zomerprogramma
Foto: ANP Photo

‘Ik zie niet op tegen die zes weken omdat wij de mazzel hebben dat we altijd op de bso kunnen terugvallen’ vertelt Nathalie Vreeburg tegen Intermediair. Zij is moeder van twee basisschoolkinderen. Voor haar is de bso de meest relaxte oplossing.

Zomerprogramma

Bij Kinderopvang Nederland (van o.a. skon kinderopvang) merken ze dat 80 procent van de kinderen die normaal gesproken naar de bso gaat ook in de vakantie komt. Veel bso’s kiezen voor een speciaal zomerprogramma met themaweken waar kinderen bijvoorbeeld een film met elkaar maken, leren koken of gaan sporten. Zij kunnen vooraf kiezen aan welke activiteit zij willen deelnemen.

Vakantie-opvang

Bij KOK Kinderopvang (Katwijk e.o.) schatten ze dat zeker 75 procent van de vaste kinderen ook in de zomer naar de bso gaat. Naast de reguliere kinderen ontvangt KOK ook kinderen met een speciaal vakantie-opvangcontract. Zij zijn twaalf weken per jaar tijdens schoolvakanties op de bso. Danielle Zwanenburg, hoofd van de bso’s van KOK: ‘Het zomerprogramma werd twee weken voordat de vakantie startte met ouders en kinderen gedeeld. We merken dat kinderen af en toe afwijken van vaste dagen omdat ze een bepaalde activiteit niet willen missen. Soms nemen ze om die reden een dagje extra opvang af.’

Minder lange vakanties

Annelize Hogeweg, directeur van  Kinderopvang SKW (Amsterdam, Watergraafsmeer), merkt dat ouders steeds vaker thuisblijven of dagjes weggaan in plaats van een lange vakantie te plannen. De meeste kinderen komen dus ook in de zomer op hun vaste dagen naar de bso. ‘Voor ons geen grote schommelingen in de zomer. Al zorgt het activiteitenaabod soms wel voor ruildagen, bijvoorbeeld omdat een kind een bezoekje aan Artis niet wil missen.’

Bijrol

Zo’n zomerprogramma is natuurlijk niet gratis. Sommige kinderopvangorganisaties werken met speciale contracten voor tijdens de vakanties, maar ouders ervaren een financiële drempel om de hele zomer gebruik te maken van de buitenschoolse opvang. Wat dat betreft lopen we in Nederland enorm achter, vindt Gjalt Jellesma van BOinK. In Frankrijk, Duitsland en Denemarken is het vanzelfsprekend dat schoolgaande kinderen in de vakanties wekenlang naar bso’s en vakantiekampen gaan. ‘In Nederland zijn bso’s eerder luxe dan gemeengoed. In Nederlandse gezinnen met tweeverdieners lijkt de bso slechts een bijrol te vervullen’ concludeert Intermediair.

Het ritme gaat door

Voor de familie Drost blijft de buitenschoolse opvang en het kinderdagverblijf ideaal tijdens de zomervakantie. ‘In de vakantie naar de bso is helemaal niet erg. Het ritme gaat door en ze hebben het goed.’ Maar ook in de zomervakantie blijken opa en oma een grote concurrent van kinderopvang te zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.