Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ouders in actie voor meer kinderopvang

In de gemeente Weesp verschijnen in rap tempo nieuwe woonwijken met gezinswoningen. Maar de mogelijkheden voor kinderopvang zijn nog beperkt. Bewoners hebben daarom een actiegroep voor meer kinderopvang opgericht: ‘De kleine Weespers’.
iStock

De actiegroep heeft de gemeente deze week een petitie aangeboden: ‘Meer kinderopvang in Weesp’, ondertekend door 237 ouders. Maar de gemeente geeft aan niet verantwoordelijk te zijn voor het creëren van meer opvang. ‘We hebben aangegeven dat het kinderdagverblijf geen kerntaak is van de gemeente. We kunnen faciliteren waar mogelijk en hebben een handhavende taak,’ zegt wethouder Astrid Heijstee in het Parool. Volgens Heijstee is de gemeente afhankelijk van de bereidheid van aanbieders om te investeren. Ze zegt dat de gemeente concreet bezig is met een tijdelijke locatie. Het is niet zeker of deze al voor de zomer van 2019 gereed is.

Naar de voorschool

Ook in Amsterdam-Noord vroegen bezorgde ouders het stadsdeel onlangs om hulp na de voorgenomen sluiting van Kinderdagverblijf Fesa per 1 juli van dit jaar. Op de plek van het kinderdagverblijf moeten huurwoningen komen. Er is nog geen andere andere kinderopvanglocatie in de buurt. Hoewel bewoners wisten dat de opvang tijdelijk is, zijn ze toch teleurgesteld dat de gemeente niets doet om de locatie te vervangen. Het stadsdeel heeft meerdere mogelijkheden onderzocht, maar geeft aan dat het de verantwoordelijkheid is van het kinderdagverblijf om een oplossing te regelen. Voorlopig verwijst het stadsdeel ouders naar de basisscholen met een voorschool. Maar daar is volgens bewoners een wachtlijst.

Wachttijden stijgen explosief

Op andere plekken in Nederland stijgen de wachttijden voor kinderopvang explosief. De gemiddelde wachttijd is nu een jaar, in de Randstad soms wel drie jaar. Het personeelstekort wordt gezien als de grote veroorzaker.

Wie lost het tekort op?

De vraag is hoe de ouders van kinderen in wijken met weinig opvangmogelijkheden het op gaan lossen. Wellicht zullen wij kijken of een geregistreerd gastouderbureau iemand kan leveren. Ook is het natuurlijk mogelijk om een ouderparticipatiecrèche op te richten. In december vorig jaar liet staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken de Tweede Kamer in een Kamerbrief weten dat zij ouders die meedoen aan een ouderparticipatiecrèche (opc) die voldoet aan de kwaliteitseisen voor deze vorm van opvang formeel recht wil geven op kinderopvangtoeslag. De opc’s krijgen een aparte plek in het kinderopvangstelsel. De vraag is wel in hoeverre dat gewenst is. ‘Kinderopvang is een vak,’ stelde Brancheorganisatie Kinderopvang na het horen van het plan van staatssecretaris Van Ark. Lees meer

1 REACTIE

  1. En tegelijkertijd hoor ik dat veel kinderdagverblijven op woensdag en vrijdag op halve kracht draaien omdat ouders massaal voor de andere dagen kiezen. Gebouwen staan op die dagen soms half leeg: dat is duur en inefficiënt. Misschien zouden ouders flexibeler moeten worden als het gaat om hun eigen werkdagen? En zou de sector gezamenlijk kunnen nadenken over een campagne om dit te stimuleren?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.