Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouders hoeven geen gehoorzaam kind

Opvoeding

Hoewel de maatschappij vaak om een strengere opvoeding roept, vinden ouders gehoorzaamheid bij hun kinderen niet belangrijk. Dat blijkt uit het Opvoedonderzoek van dagblad Trouw. Ze hechten nu zelfs nog minder waarde aan gehoorzaamheid dan dertig jaar geleden, vlak na de antiautoritaire hippietijd.

Trouw onderzocht welke eigenschappen ouders het belangrijkst vinden bij hun kinderen. Een dergelijk onderzoek was ook al eens gehouden in 1983. Toentertijd wilden ouders vooral dat hun kind mondig en zelfstandig was. Gehoorzaamheid, bescheidenheid en ijver waren sinds de flowerpowerperiode niet meer aan de orde.

Regels en grenzen
Hoewel gehoorzaamheid anno 2013 nog steeds geen prioriteit heeft, vindt 61 procent van de ondervraagde ouders wel dat kinderen van nu door veel ouders te vrij worden gelaten. Daarmee bedoelen ze dan andermans kinderen: die zouden wél gehoorzamer mogen zijn. De meeste ouders zijn behoorlijk tevreden over hun eigen kinderen en manier van opvoeden: slechts 10 procent zou graag strenger willen zijn. Wel vindt 17 procent het  omgaan met regels en grenzen lastig.

Eigenschappen
‘Eerlijkheid’ is de eigenschap die ouders het meeste waarderen in hun kind. Daarna volgen rekening houden met anderen, rechtvaardigheid, verantwoordelijkheid, behulpzaamheid, zelfstandigheid en openheid.

Bron: ANP
ANP Photo, Ilvy Njiokiktjien

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.