Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ouders blijven doorwerken ondanks bezuinigingen

Ouders met jonge kinderen zijn tussen 2005 tot en met 2013 niet minder gaan werken. Dit ondanks de flinke bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het is weer een bewijs dat ouders hun toevlucht hebben gezocht tot informele opvang voor hun kinderen.
Ouders blijven doorwerken ondanks bezuinigingen
Foto: ANP

Het CBS vergeleek de arbeidsparticipatie van ouders met jonge kinderen (0-11 jaar) met die van ouders met kinderen in de leeftijdsgroep van 12 tot 17 jaar. De groepen vertoonden een vergelijkbare ontwikkeling in de arbeidsparticipatie. Op basis van de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag, zou je verwachten dat ouders met jonge kinderen veel minder zijn gaan werken. Maar hun arbeidsdeelname bleef nagenoeg constant.

Afname kinderopvang

Tegelijkertijd daalde het aantal kinderen dat gebruikmaakte van kinderopvangtoeslag wel flink, vooral in 2011 en 2012. Van de 530 duizend toeslagontvangers die in 2012 nog naar de kinderopvang gingen, maakten er 102 duizend in 2013 geen gebruik van formele kinderopvang. Dat betekent dat één op de vijf kinderen in een jaar tijd stopte met kinderopvang. De arbeidsparticipatiecijfers en de cijfers van het gebruik van kinderopvang lopen dus niet parallel. Dit bleek al eerder uit cijfers van het Ministerie van Sociale Zaken.

Ondanks de vraaguitval in de kinderopvang werken ouders vrolijk door, zei minister Asscher. Nee, vonden Abvakabo FNV en Stichting Voor Werkende Ouders. Ouders werken wel degelijk minder uren om de dure kinderopvang te compenseren. Lees meer >>

Arbeidsparticipatie

Tussen 2005 en 2009 groeide de arbeidsparticipatie van werkende moeders met jonge kinderen nog 2,3 procent meer dan werkende ouders met oudere kinderen. Tussen 2010 en 2013 was er geen verschil tussen de groepen. Er is ook gekeken naar de arbeidsparticipatie van vaders met jonge kinderen. Tussen 2005 en 2009 daalde de arbeidsparticipatie van vaders met jonge kinderen wel. Maar bij vaders is er tussen 2010 en 2013 ook amper verschil waar te nemen tussen de groep met jonge kinderen en die met kinderen van boven de 12 jaar.

Lees meer op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek >>

1 REACTIE

  1. ”Ouders werken, ondanks de vraaguitval in de kinderopvang, vrolijk door” zei minister Asscher. Ouders zoeken naar informele opvang of helemaal geen opvang minister Asscher. Met name heel veel kinderen van 8 jaar en ouder zijn de dupe minister Asscher. En niet klagen minister Asscher, als in de toekomst het aantal ”sleutelkinderen” weer vors is toegenomen met alle gevolgen van dien.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.