Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ouderparticipatiecrèches starten petitie

Ouderparticipatiecrèches starten petitie

Ouderparticipatiecrèches (OPC’s) zitten in het nauw nu minister Kamp heeft aangkondigd de kinderopvangtoeslag niet langer uit te keren zolang de ouders die op de groep staan niet de vereiste diploma’s hebben. Om het tij te keren, hebben de crèches een handtekeningenactie gestart.

Veel goedkoper
In totaal zijn er zes ouderparticipatiecrèches waarvan vier in Utrecht en een vijfde in oprichting. Deze locatie opent begin december haar deuren. Sinds de jaren ’70 bestaat deze vorm van opvang waarin ouders zelf bij toerbeurt op de groepen staan. Voordeel: het vergroot de betrokkenheid van ouders bij de kinderopvang enorm en de opvang is veel goedkoper. Ouders ontvangen vooralsnog gewoon kinderopvangtoeslag voor deze vorm van kinderopvang. De OPC’s voldoen aan de criteria. Ieder jaar controleert de GGD de locaties net zo streng als reguliere kinderopvanglocaties. De OPC’s staan in het Landelijk Register Kinderopvang. Afgelopen zomer liet minister Kamp nog weten de OPC’s in ieder geval tot 31 december 2012 te gedogen.

98 Kindplaatsen verdwijnen
De lokale afdelingen van D66 en GroenLinks in Utrecht maken zich zorgen over de plannen van Kamp. Hij vereist nu dat de ouders die op de groepen staan zich laten bijscholen tot pedagogisch medewerker. Ze hebben nu al wel een Verklaring Omtrent gedrag en een EHBO-certificaat, maar dat is niet genoeg volgens de wet OKE. Voor de gemeente Utrecht betekent dit dat de OCP’s op termijn gaan verdwijnen of overgaan tot reguliere professionele kinderopvang. In totaal gaat het om 98 kindplaatsen en daar bovenop nog eens 24 plaatsen in de nog te openen locatie.

Nimmer klachten
D66 Raadslid Gerda Oskam ziet liever dat de OCP’s in Utrecht gewoon open blijven: ‘Het is zeker zo dat alle kinderopvang aan goede en strenge kwalificatie-eisen moeten voldoen. Dat doen de ouderparticipatiecrèches in Utrecht via een stringente selectie van de ouders door de andere ouders en uitgebreide statuten en toezicht. Er zijn dan ook nog nimmer klachten over deze vorm van kinderopvang binnengekomen. Het kost daarnaast slechts een kwart van de kosten voor reguliere kinderopvang.’

Bekijk en/of teken de petitie >>

Lees meer over Ouderparticipatiecrèches op ookkinderopvang.nl >>

Foto: Stock.xchng

2 REACTIES

  1. Het verhaal klopt. En wat er mis aan is. Wat een vraag. Als er een concept bestaat waarbij dezelfde of betere pedagogische kwaliteit geboden wordt (er is onderzoek) en ouders zijn al 30 jaar tevreden, wat is er dan concurrentievervalsing? Alleen commerciële bedrijven met professionals subsidiëren of gewoon alle vormen die de gevraagde kwaliteit leveren? Ik dacht dat je geen econoom hoefde te zijn om eerlijke concurrentie te begrijpen, maar blijkbaar is er iets te zeggen voor een beroepsopleiding ;-).

  2. Lees alle reacties
  3. Wanneer het verhaal daadwerkelijk is, zoals hierboven geschreven: Mensen.. dit is toch gewoon een logisch verhaal..!! Waarom zouden OPC’s wel mogen werken met mensen zonder de juiste papieren en ‘normale’ KOC’s niet.. Dat raakt toch kant noch wal.. over een oneerlijke vorm van concurrentie gesproken..! In deze ben ik het geheel eens met Kamp.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.