Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderparticipatiecrèches per 1 juli onder Wet kinderopvang

Ouderparticipatiecrèches (opc's), die worden gerund door ouders in plaats van beroepskrachten, vallen per 1 juli 2021 officieel onder de Wet kinderopvang. Opc’s hebben vrijstelling van twee kwaliteitseisen: de opleidingseis voor beroepskrachten en het vastegezichtencriterium.
ouderparticipatiecreches-per-1-juli-onder-wet-kinderopvang
Pixabay

Dit is een uitwerking van een afspraak van het Regeerakkoord. In de wet zijn onder meer de kenmerken opgenomen die bepalen wanneer sprake is van een opc. Zo worden de kinderen in een opc opgevangen door ten minste één ouder van elk van de kinderen, vindt de opvang niet plaats op een woonadres van een ouder, worden ouders die de opvang verzorgen niet bezoldigd, zijn ouders van een opc de houder en moeten inkomsten van een opc besteed worden aan verantwoorde kinderopvang.

Vrijstelling kwaliteitseisen

Omdat opc’s vrijstelling hebben van twee kwaliteitseisen (de opleidingseis voor beroepskrachten en het vastegezichtencriterium), dit omdat de ouders die de opvang verzorgen geen beroepskrachten hoeven te zijn die een opleiding hebben afgerond voor het werken in de kinderopvang. Doordat de opvang door ouders in dagdelen is ingedeeld, staan gedurende de dag verschillende ouders op de groep en is er dus geen vast gezicht op de groep.

Alternatieve kwaliteitseisen

Omdat opc’s vrij worden gesteld van bovengenoemde kwaliteitseisen, moeten zij in plaats daarvan op een andere manier aantonen kwaliteit en continuïteit in de opvang te bieden. Deze alternatieve kwaliteitseisen zijn beschreven in het Besluit kwaliteit kinderopvang, dat ook per 1 juli 2021 gewijzigd wordt. Zo moeten opc’s in het pedagogisch beleidsplan onder andere omschrijven hoe opc’s in (bij)scholing aan ouders voorzien, stabiliteit bieden aan kinderen en hoe de opc’s intern georganiseerd zijn.

Opc’s in Nederland

In Nederland zijn momenteel zeven opc-locaties, waar rond de 120 kinderen worden opvangen. Sommige van deze opc’s bestaan al decennia en werden tot nu toe feitelijk gedoogd. ‘Door formalisering van de opc’s doet de regering recht aan het jarenlange bestaan van opc’s en de inzet en de rol van ouders bij het bieden van kinderopvang aan elkaars kinderen’, zei demissionair staatssecretaris Bas van ’t Wout eerder al aan de Tweede Kamer.

Regels voorschoolse educatie

Ook zijn er per 1 juli 2021 wettelijke kaders wat betreft voorschoolse educatie (ve). Ouders kunnen in een opc alleen ve aanbieden wanneer zij voldoen aan de regels die zijn vastgesteld in het Besluit basisvoorwaarden kwaliteit voorschoolse educatie.

Kinderopvangtoeslag opc’s

Ouders die nu gebruik maken van een van deze opc’s behouden het recht op kinderopvangtoeslag. Voor nieuw op te richten opc’s geldt een aanloopperiode van een jaar en drie maanden voordat ouders van de nieuwe opc recht hebben op kinderopvangtoeslag. De toezichthouder gebruikt deze periode om onderzoek te doen naar de continuïteit en kwaliteit van de nieuwe opc, voordat deze formeel onderdeel wordt van het kinderopvangstelsel.

De Villa in Utrecht is een ouderparticipatie-opvang. Flexibele, voordelige kinderopvang – helemaal gerund door ouders. Maar hoe borg je de kwaliteit zonder relevant opgeleide pedagogisch medewerkers? Een van de ouders is Isis Torensma (46). ‘Ouders zijn juist de meest betrokken medewerkers die je kunt bedenken. Onze kinderen worden in een community opgevoed.’ Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.