Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ouderinitiatief Werktuin040 wil groeien

De ouderparticipatiecrèche als alternatief voor kinderopvang bestaat al enige tijd. In Eindhoven draait een ander concept nu al twee jaar: Werktuin040. Hier kunnen ouders (zzp’ers of studenten) aan het werk terwijl hun kinderen met elkaar spelen. Na twee jaar wil initiatiefnemer Anja Wasser uitbreiden van twee dagdelen naar een fulltime aanbod.
1Werktuin040.jpg
'Werktuin040 is ook voor ouders die hun kind niet nóg een dag naar de kinderopvang willen brengen.' - Foto: iStock

Het Eindhovens Dagblad besteedt aandacht aan het initiatief dat plaatsvindt in een wijkcentrum. Maatschappelijk organisatie Lumens steunt het initiatief van Wasser. Een vrijwilliger helpt op de twee ochtenden dat Werktuin 040 geopend is door op de kinderen op te passen. Zij krijgt ieder uur hulp van een andere ouder. Per ochtend komen zes ouders met hun kinderen (0-4 jaar) naar de werktuin toe. Zij betalen 5 euro per ochtend per kind (twee kinderen kosten € 7,50). Het initiatief draait nu op maandag- en donderdagochtend.

Groei zzp’ers

Wasser denkt dat er meer potentie in het concept zit. Ze klopte bij de gemeente Eindhoven aan en kreeg met een eenmalige subsidie steun om te vernieuwen. Na een jaar moet ze op eigen benen kunnen staan. Ze schat de kansen op uitbreiding goed in omdat het aantal vrouwen dat als zzp’er werkt de komende jaren alleen maar toe zal nemen. ‘Vrouwen kiezen er vaak voor omdat ze dan het aantal uren en de tijden dat ze werken zelf meer in de hand hebben. Maar Werktuin040 is ook voor ouders die hun kind niet nóg een dag naar de kinderopvang willen brengen.’

Nieuwe locatie

De tijd begint wel te dringen voor Wasser en haar klanten omdat Lumens stopt met de financiering. Om zelfstandig te kunnen draaien, denkt Wasser dat ze zo’n tien tot twaalf ouders per dagdeel nodig heeft. En dat gedurende de hele week. Het is dan ook noodzakelijk om naar een ander pand uit te gaan kijken. Wasser denkt aan een locatie met minimaal vier ruimtes: een werk- en speelkamer, een slaapkamer en een vergaderkamer. En het mag niet te duur zijn. Daarnaast gaat ze inzetten op meer naamsbekendheid voor het initiatief. ‘Onze informatie moet bij huisartsen, verloskundigen en consultatiebureaus liggen. Nu is de kinderopvang vaak al geregeld tijdens de zwangerschap, zonder dat mensen weten dat wij ook een optie zijn.’

1 REACTIE

  1. Fantastisch dat er zulke initiatieven zijn. Echter het is geen kinderopvang en stop met die vergelijking. Het is een goedkope manier van oppassen waarbij op een slinkse wijze gebruik wordt gemaakt van de kinderopvangtoeslag. Het gaat puur en alleen om het zo goedkoop mogelijk te maken voor ouders. Op een slinkse wijze hoeven ze niet aan de eisen van kinderopvang te voldoen terwijl ouders wel het recht op kinderopvangtoeslag houden.
    Het gaat om geld en niets anders hoe mooi de praatjes ook zijn. Amen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.